Mai multe orase din China, inclusiv Beijingul, au limitat numarul de masini care au dreptul sa circule si au inchis temporar fabrici, pentru a reduce poluare, in timp ce autoritatile au emis cod rosu de smog, relateaza Associated Press.

Peste 700 de companii au oprit productia la Beijing, iar ofiteri ai Politiei Rutiere au restrictionat circulatia in functie de numerele de inmatriculare, scrie presa de stat.

In zeci de orase au fost inchise scolile, iar autoritatile au luat si alte masuri de urgenta dupa emiterea codului rosu, de vineri seara pana miercuri, pentru aproape tot nordul Chinei.

“Smogul are repercusiuni grave asupra plamanilor, sistemului respirator si influenteaza si sanatatea generatiilor viitoare, asa ca, in timpul codului rosu, este mai sigur sa ramai acasa decat sa mergi la scoala”, a explicat Li Jingren, un elev in varsta de 15 ani din Beijing.

Autoritatile din provincia Hebei, din nordul tarii, au ordinat ca fabricile de carbune si ciment sa isi opreasca activitatea sau sa o reduca

In spitalele din regiunile afectate, echipe de medici sunt in alerta pentru a se ocupa de cazurile de imbolnavire din cauza poluarii.

Poluarea puternica din China este pusa pe seama dependentei tarii de carbune si a emisiilor de noxe de catre masinile mai vechi, scrie News.ro.

“Daca urmaresti din prima zi acest episode (de poluare – n.r.), poti vedea ca smogul (de la Beijing – n.r.) se deplaseaza incet din sud catre zona urbana a Beijingului, apoi spre nord”, a declarat un membru al Greenpeace Beijing, Dong Liansai.

Emisiile de gaze ale fabricilor din provinciile din jurul capitalei sunt principala cauza a smogului care sufoca orasul

Anterior, mai multe curse aeriene au fost anulate, iar o serie de autostrazi au fost inchise din cauza vizibilitatii reduse.

Duminica, portalurile de stiri au anuntat ca mai multi copii au fost dusi la spitalele din Beijing, pentru ca aveau probleme de respiratie si gatul inflamat. Fotografii publicate pe retelele de socializare aratau salile de asteptare pline de parinti cu copii cu masti pe fata.

Citeste si:
România schimbă PET-ul cu biletul
România schimbă PET-ul cu...

Oamenii urmaresc cu atentie nivelul de PM2,5m particule cu diametru de 2,5 microni, care sunt inhalate cu usurinta si care avariaza tesutul pulmonar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.