Premierul Paolo Gentiloni a primit miercuri dupa-amiaza votul de incredere al senatorilor italieni pentru programul de guvernare si pentru cabinetul propus, in ciuda opozitiei exprimata de o mica formatiune de centru-dreapta, care a criticat pastrarea aproape intacta a componentei executivului lui Renzi. Acesta era ultimul obstacol inainte de preluarea puterii de catre noul executiv italian, scrie Reuters.

Guvernul Gentiloni a primit 169 voturi ”pentru” si ”99” impotriva in cadrul sesiunii din Senat. De asemenea, multi senatori din opozitie au decis boicotarea sesiunii de aprobarea a noului executiv.

Presedintele Sergio Mattarella l-a insarcinat duminica cu mandatul pentru formarea unui nou executiv pe Paolo Gentiloni, care a ocupat pana in acest moment pozitia de ministru de Externe. Acesta este cunoscut drept un aliat al lui Matteo Renzi si un loialist al Partidului Democrat.

Gentiloni a prezentat in cursul zilei de luni componenta noului executiv, care-i pastreaza pe cei mai multi ministri din Guvernul Renzi. Decizia noului premier a atras critici acide din partea unui mic partener de coalitie, care a amenintat ca se va opune noului executiv prin votul de incredere din Senat.

Insa, premierul a sustinut ca vrea sa asigure continuitatea guvernarii si sa dea un semn de calm pe pietele financiare, intr-un moment considerat extrem de sensibil din punct de vedere politic si economic pentru Italia, in special dupa demisia lui Matteo Renzi. Prima provocare a lui Gentiloni va fi de a salva de la faliment banca Monte dei Paschi di Siena, al treilea cel mai mare creditor din Peninsula.

Matteo Renzi si-a depus saptamana trecuta demisia, dupa ce alegatorii italieni au respins in mod categoric prin referendum agenda de reforme constitutionale propusa de guvernarea sa, relateaza News.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.