Clinton Foundation a confirmat ca a acceptat o donatie in valoare de un milion de dolari din partea Qatarului, pe cand Hillary Clinton era secretar de Stat, fara sa informeze Departamentul de Stat, in pofida faptului ca ea s-a angajat ca va permite departamentului sa examineze donatii noi si cresteri importante ale unor donatii din partea unor guverne straine, relateaza Reuters.

Oficiali din Qatar au promis aceasta suma in 2011, pentru a marca implinirea varstei de 65 de ani de catre Bill Clinton, sotul lui Hillary, si au incercat sa se intalneasca cu fostul presedinte personal in anul urmator pentru a-i inmana cecul, potrivit unui e-mail al lui John Podesta, directorul campaniei prezidentiale a lui Clinton.

Acest e-mail a fost furat de hackeri din contul lui Podesta si a fost publicat luna trecuta de WikiLeaks, scrie News.ro.

Clinton a semnat un acord etic cu privire la fundatia familiei, inainte sa devina secretar de Stat in 2009. Acordul viza sa sporeasca transparenta si sa evite impresia ca politica externa a Statelor Unite putea fi influentata de donatori bogati.

Ea a promis ca insarcinatul cu etica la Departamentul de Stat avea sa fie informat si ca avea sa poata sa-si exprime ingrijorarea in cazul in care un nou guvern sau unul care o facuse deja - precum Qatarul - voia sa faca o donatie pentru a sprijini programe ale fundatiei.

Reprezentanti ai Clinton Foundation au refuzat luna trecuta sa confirme donatia din partea Qatarului.

Un purtator de cuvant al fundatiei, Brian Cookstra, a declarat saptamana aceasta, raspunzand unor intrebari, ca institutia a primit un cadou in valoare de un milion de dolari din partea Qatarului, dar ca acest lucru nu reprezinta o "crestere importanta" a sustinerii tarii de la Golful Persic fata de asociatia de caritate.

Cookstra a refuzat sa spuna daca oficiali din Qatar s-au intalnit cu Bill Clinton.

Reprezentanti ai Ambasadei Qatarului din Washington si Consiliul de Ministri de la Doha au refuzat sa comenteze cu privire la aceasta donatie.

Departamentul de Stat a anuntat ca nu a primit spre examinare vreun cadou din partea Qatarului si a subliniat ca era responsabilitatea fundatiei sa informeze departamentul cu privire la donatii care necesitau atentia Washingtonului.

Citeste si:
Suma pe care SUA o oferă pentru capturarea șefului ISIS....
Suma imensă pe care SUA o...

Un purtator de cuvant al Departamentului de Stat nu a raspuns unor intrebari suplimentare despre donatie.

Potrivit site-ului fundatiei, pe care este postata o lista cu donatori impartiti pe categorii si in care este afisat totalul donat, Guvernul Qatarului a donat in mod direct intre unul si cinci milioane de dolari de-a lungul timpului.

Clinton Foundation a anuntat ca nu va mai accepta bani de la guverne straine in cazul in care Hillary Clinton este aleasa presedinta si ca revizui programele care depind de finantarea unor guverne straine.

CRESTERE "IMPORTANTA"

Reprezentanti ai fundatiei au declarat pentru Reuters anul trecut ca nu s-au conformat intotdeauna prevederilor centrale ale acordului cu administratia presedintelui Barack Obama si au evocat "scapari" in unele cazuri.

Cel putin alte opt tari, in afara de Qatar, au oferit donatii noi sau si-au completat donatiile catre fundatie, in cele mai multe cazuri in vederea finantarii proiectului in domeniul sanatatii, fara ca Departamentul de Stat sa fie informat, potrivit arhivelor fundatiei si departamentului.

Citeste si:
Gina Pistol nu se mai recunoaște, după ce a devenit mamă: „Eu...
Gina Pistol nu se mai...

Intre aceste state se afla Algeria, care a facut prima donatie in 2010, si Regatul Unit, care aproape ca si-a triplat sustinerea fata de proiectul in domeniul sanatatii al fundatiei, la suma de 11,2 milioane de dolari, in perioada 2009-2012.

Reprezentanti ai fundatiei au declarat ca aceste donatii, inclusiv cea din partea Algeriei, au fost omise, dar ar fi trebuit semnalate, in timp ce altele, ca cea a Marii Britanii nu reprezinta o crestere importanta.

Fundatia a refuzat sa precizeze ce tip de finantare din partea unui guvern ar fi fost notificata Departamentului de Stat pentru a fi revizuita.

Cookstra a declarat ca scopul acordului a fost "sa permita finantarea straina a programelor Clinton Foundation" sa continue fara sa fie perturbate.

Departamentul de Stat precizeaza ca nu detine inregistrari potrivit carora fundatia sa-i fi cerut sa examineze vreo crestere importanta a sustinerii din partea vreunui guvern strain.

Citeste si:
Nicolae Ciucă și-a exprimat regretul pentru pentru decesul fostului...
Nicolae Ciucă și-a exprimat...

Intrebat daca Qatarul finanteaza un anumit program al fundatiei, Cookstra a raspuns ca aceasta tara sustine "activitatea umanitara per ansamblu" a organizatiei.

"Qatarul a continuat sa sustina Clinton Foundation la acelasi nivel sau la niveluri inferioare" in comparatie cu nivelul sustinerii dinainte de 2009, a precizat el.

Insa el a refuzat sa spuna daca Doha a facut vreo donatie in primii trei dintre cei patru ani in care Clinton a fost sefa diplomatiei americane sau care este totalul finantarilor dinainte de 2009.

In alt e-mail publicat de WikiLeaks, un fost strangator de fonduri de la Clinton Foundation afirma ca a strans peste 21 de milioane de dolari in legatura cu ziua de nastere a lui Bill Clinton din 2011.

Purtatori de cuvant al echipei de campanie a lui Clinton si ai lui Bill Clinton nu au raspuns unor intrebari trimise pe e-mail despre aceste donatii.

Citeste si:
A murit Madeleine Albright, prima femeie care a fost funcția de...
A murit Madeleine Albright,...

Candidatul republican la presedintie Donald Trump a declarat ca cei mai importanti donatori ai Clinton Foundation ar fi putut sa obtina un acces privilegiat la Departamentul de Stat in timpul mandatului lui Clinton, insa a furnizat prea putine probe in acest sens.

Clinton si echipa ei au respins aceste acuzatii drept o simpla denigrare politica.

Procurorul general al statului New York Eric Schneiderman a dispus luna trecuta ca Donald J. Trump Foundation sa inceteze sa mai stranga fonduri in acest stat, precizand ca fundatia nu este inregistrata cu activitatea de a strange fonduri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.