Canada si Uniunea Europeana vor semna duminica, la Bruxelles, Acordul Economic si Comercial Cuprinzator (CETA), dupa ce Parlamentul valon si statele membre UE au aprobat vineri documentul modificat, relateaza BBC News.

Premierul canadian Justin Trudeau a descris anuntul drept “o veste extraordinara” si s-a declarat nerabdator sa participe la ceremonie.

Toate cele 28 de state membre UE au aprobat oficial acordul vineri. “Misiune indeplinita!”, a scris pe Twitter presedintele Comisiei Europene, Donald Tusk.

“O veste extraordinara si sunt nerabdator sa vin acolo”, i-a raspuns Trudeau.

Lucrarile la acord au inceput in 2009, iar textul a fost finalizat in urma cu doi ani. Insa documentul a ramas suspendat in vederea aprobarii.

CETA vizeaza sa faciliteze fluxul de marfuri intre UE si Canada, prin eliminarea unor taxe si altor obstacole comerciale. De asemenea, este considerat drept baza pentru acordul mai amplu si mai controversat TTIP, negociat cu Statele Unite.

Opozantii CETA si TTIP se tem ca acordurile vor oferi prea multa putere corporatiilor si vor slabi capacitatea Guvernele de a fixa standarde pentru protectia angajatilor, consumatorilor si mediului.

Pe de alta parte, sustinatorii considera ca tratatele vor consolida cresterea economica si vor crea locuri de munca.

Initial, acordul urma sa fie semnat joi, la Bruxelles, in cursul unui summit UE-Canada. Vizita premierului Justin Trudeau a fost anulata, insa, pentru ca regiunea belgiana Valonia a blocat semnarea acordului de catre blocul comunitar.

Esecul initial al negocierilor cu Valonia privind Acordul Economic si Comercial UE-Canada, a venit la doar cateva ore dupa ce reprezentantii europeni si canadieni au depasit impasul provocat de respingerea acordului de catre Romania si Bulgaria.

Oficial, valonii s-au declarat ingrijorati de importurile agricole si de modul de rezolvare a disputelor comerciale, care ofereau, potrivit lor, prea multa influenta corporatiilor internationale. Unii analisti au estimat, insa, ca a fost mai degraba vorba de o demonstratie de forta a regiunii pe scena politica interna belgiana, transmite News.ro.

Citeste si:
Ucrainenii, discurs duplicitar în ceea ce privește dragarea...
Ucrainenii, discurs...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.