Partidul Rusia Unita, condus de catre prim-ministrul Dimitri Medvedev, este castigatorul alegerilor legislative, dupa ce a reusit sa obtina 46% din voturi, dupa numararea a 11% din buletinele de vot valide.

Insa, rezultatele partiale obtinute de partidul de guvernamant sunt mai slabe decat in ultimele alegeri parlamentare, atunci cand parlamentarii loiali presedintelui rus au stans 49% din voturi, transmit Reuters si AFP.

Populistii liberal-democrati (LDPR) s-au situat pe a doua pozitie cu 17,23% din voturi, in vreme ce pozitia a treia a revenit comunistilor cu 16,64% voturi.

Intre timp, Rusia Dreapta a strans 6,69% din preferintele alegatorilor rusi.

Insa, victoria partidului de guvernamant este una anticipata cu usurinta de catre analistii politici, desi statul rus s-a confruntat in ultimii doi ani cu cea mai grava criza economica din ultimii 16 ani.

Desi autoritatile ruse au luat masuri suplimentare pentru a preveni proteste de masa cu privire la legitimitatea alegerilor, promitand pedepse grave pentru cei care incearca sa fraudeze scrutinul si numind o activista pentru drepturile omului la conducerea biroului electoral, se pare ca cetatenii rusi si-au exprimat nemultumirea prin neprezentarea la urne.

In acest sens, prezenta scazuta la urne a fost interpretata drept un semn ca alegatorii rusi si-au intors spatele sistemului, in care presedintele rus detine aproape intreaga putere.

”Putem sa anuntam acum cu certitudine ca partidul a obtinut un rezultat bun, am castigat. Desi situatia actuala este una dura si dificila, oamenii au continuat sa voteze cu Rusia Unita”, a declarat presedintele Vladimir Putin.

Atat Rusia Unita, Partidul Liberal-Democrat, Partidul Comunist, cat si Partidul Rusia Dreapta sunt aliniate in spatele liderului Vladimir Putin. Potrivit rezultatelor preliminare, aceste patru formatiuni politice sunt singurele care au depasit pragul de 5% pentru a obtine jumatate din pozitiile disponibile in Duma de Stat.

Ceilalti 225 de parlamentari din camera inferioara sunt alesi pe baza de circumscriptii, dupa schimbarea legislatiei electorale. Pana acum, parlamentarii Rusia Unita au castigat in 66 din cele 76 de circumscriptii unde numaratoarea voturilor s-a incheiat pana la aceasta ora, potrivit News.ro.

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

Insa, rezultatele finale ar putea sa fie mai mici decat cele 49% obtinute in urma cu cinci ani de catre Rusia Unita a lui Dimitri Medvedev, desi partidul de guvernamant si-a securizat cu usurinta majoritatea absoluta in Duma de Stat.

Desi nu exista date oficiale cu privire la prezenta la vot, se pare ca doar 40% dintre cei 110 milioane de persoane cu drept de vot s-au prezentat duminica la urne.

”Nu este cea mai mare prezenta pe care am vazuta prin comparatie cu alte campanii electorale, insa este ridicata”, a explicat Vladimir Putin.

Alegerile legislative au reintarit pozitia parlamentarilor loiali presedintelui rus dupa cativa ani tumultosi, marcati de anexarea peninsulei Crimeea de catre Rusia, racirea considerabila a relatiilor dintre Kremlin si Occident, lansarea unei operatiuni militare in Siria.

De asemenea, rusii au fost puternic loviti in ultimii doi ani de o criza economica, care a dus la caderea rublei in urma implementarii sanctiunilor economice internationale.

Citeste si:
Danemarca, prima țară cu un partid condus de roboți
Danemarca, prima țară cu un...

Insa, popularitatea liderului rus ramane extrem de ridicata, iar aproximativ 80% din alegatorii rusi il sustin in urmatoarele alegeri prezidentiale. Controlul strict exercitat de autoritatile ruse asupra institutiilor de presa si discursului public pregateste o cale singura catre cel de-al patrulea mandat prezidential al lui Vladimir Putin.

In ciuda evenimentelor dramatice care au zguduit tara, campania pentru Duma de Stat - o institutie care are in realitate putina putere de decizie si urmeaza linia de politica stabilita de catre Kremlin - a fost considerata una dintre cele mai plictisitoare din istoria recenta.

”Campania nu a fost interesanta. Cu totii au promis extrem de multe chestii, dar au urmat o cale prea familiara”, a sustinut un alegator moscovit.

In Sankt Petesburg, un alt alegator a sustinut ca rezultatele votului sunt absolut predictibile, dar ”este tara mea si trebuie sa-mi exprim opinia... cel putin ma intreaba care este opinia mea”.

Citeste si:
Beri străine pe rafturile magazinelor din Moscova, deși...
Beri străine pe rafturile...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.