Specialistii NASA si-au concentrat atentia asupra realizarii unei expeditii umane pe planeta Marte, insa va trebui mai intai sa ajunga pe Luna din nou.

Telul pe care expertii incearca sa il atinga nu este realizarea colonizarii permanente a Lunii, ci organizarea unor baze, in care astronautii sa se pregateasca pentru a fi transportati pe Marte.

"Interesul nostru nu il reprezinta, de fapt, Luna. Pentru noi, satelitul natural al Pamantului este la fel de plictisitor ca si o bila de beton. Cu toate acestea, nu vom putea amplasa o baza pe Marte, pana cand nu vom face acest lucru pe Luna", sustine astrobiologul NASA, Chris McKay.

Ultima misiune pe Luna a fost realizata in anul 1972. Motivul principal pentru care o astfel de expeditie nu a mai fost organizata il reprezinta, bineinteles, costul transportului. De exemplu, costul programului Apollo, desfasurat intre anii 1969-1972 a costat nu mai putin de 23,9 miliarde de dolari, echivalentul a 150 de miliarde de dolari astazi.

Un astfel de proiect nu ar putea fi reluat in momentul de fata, deoarece bugetul NASA pentru intreg anul 2016 este de numai 19,3 miliarde de dolari. Cu toate acestea, expertii americani sustin ca ar putea folosi mijloacele tehnologice de la ora actuala pentru a cheltui mai putini bani.

Conform cercetatorilor, bazele care ar urma sa fie amplasate pe Luna vor putea adaposti cel mult 10 astronauti, pe o perioada de un an. Specialistii planuiesc ca, pe parcursul a cel putin zece ani, capacitatea statiilor selenare sa fie marita, astfel incat aici sa poata locui chiar si 100 de persoane.

Astronautii vor ajunge pe Luna la bordul vehiculului "Falcon Heavy", produs de compania americana Space X. Odata sositi, expeditionarii se vor folosi de resursele cu care vor pleca de pe Pamant, insa dupa aceea ei vor fi nevoiti sa supravietuiasca numai din ceea ce produc cu ajutorul imprimantelor 3-D.

Citeste si:
Andreea Antonescu nu o mai vrea nașă de botez pe Andreea Bălan....
Andreea Antonescu nu o mai...

S-a estimat ca procedura va putea fi realizata de-abia in anul 2022, cu un cost total de 10 miliarde de dolari, relateaza MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.