Doi cetateni italieni, tinuti in capitivitate in Libia din iulie 2015, au fost eliberati, au precizat, vineri, surse citate de Reuters.

Doi cetateni italieni, tinuti in capitivitate in Libia din iulie 2015, au fost eliberati, au precizat, vineri, surse citate de Reuters, la o zi dupa ce Ministerul italian de Externe a anuntat ca ceilalti doi italieni rapiti au murit in bombardamentele impotriva militantilor SI din tara. Cei patru barbati erau angajati ai companiei italiene de constructii Bonatti si au fost rapiti in iulie 2015 in apropierea unui complex detinut de grupul petrolier Eni.

Potrivit surselor apropiate operatiunilor citate de Reuters, cei doi barbati se afla in stare buna se sanatate si sunt in custodia politiei locale, informeaza MEDIAFAX. Joi, Ministerul italian de Externe a anuntat ca doi cetateni italieni, care faceau parte din grupul persoanelor rapite in Libia, in apropiere de frontiera cu Tunisia, au murit probabil in atacurile lansate, miercuri, de fortele libiene de securitate asupra unei tabere de militanti ai retelei teroriste Stat Islamic din orasul Sabratah, din vestul tarii.
Un purtator de cuvant al fortelor de securitate libiene a declarat, ulterior, ca cei doi cetateni italieni au fost ucisi de militantii islamisti cu putin timp inainte de lansarea atacului.

Oficialii italieni sunt de parere ca cei patru lucratori au fost rapiti de o grupare infractionala in schimbul unei recompense. O parte din recompensa ar fi fost deja predata inainte de atacul de miercuri, potrivit editiei de vineri a ziarului italian Corriere della Sera. Oficiali italieni au declarat sub protectia anominatului ca Italia a trimis 40 de agenti secreti in Libia in ultimele saptamani, iar alti 50 de membri ai fortelor speciale comune ar urma sa li se alature in scurt timp.

Italia, care a colonizat Libia in trecut, a declarat ca va trimite mai multi militari in Libia pentru a antrena fortele locale de indata ce guvernul unitar sprijinit de ONU va fi format. Libia se confrunta cu un conflict din 2011 dupa revolta impotriva fostului presedinte Muammar al-Gaddafi, iar din 2014 in tara se afla doua guverne, unul cu sediul la Tripoli (nordul tarii) si altul cu sediul la Tobruk (estul tarii), recunoscut pe plan international. Reteaua Stat Islamic a profitat de instabilitatea din tara pentru a se infiltra, cucerind orasul Sirte, unde se afla cel mai mare centru de militanti SI din Libia.

Citeste si:
Austria urmează să introducă închisoarea pe viață pentru faptele de...
Austria urmează să introducă...

In urma cu doua saptamani, Statele Unite au atacat o tabara a militantilor SI din orasul Sabratah, bombardamente in care au murit circa 50 de persoane, printre care si doi angajati ai ambasadei Serbiei, rapiti in Libia in noiembrie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.