Turcia a anuntat ca este pregatita sa-si deschida frontiera zecilor de mii de sirieni care asteapta acest lucru in frig dupa ce au fugit din calea ofensivei trupelor regimului de la Damasc asupra orasului Alep, insa Ankara nu a precizat cand isi va deschide postul de frontiera de la Oncupinar (sud).

In asteptarea unei decizii a Guvernului turc, situatia umanitara era tot mai "disperata" pentru civili, in principal femei si copii, care se aduna in nordul Siriei, potrivit Médecins sans frontière (MSF), relateaza AFP in pagina electronica. In cazul in care sirienii impinsi la exod "se afla la usa noastra si nu au alta optiune, este necesar sa-i lasam sa intre pe fratii nostri si o vom face", declara sambata presedintele turc Recep Tayyip Erdogan. Insa el nu a precizat cand vor putea patrunde sirienii pe teritoriul turc.

Singurul punct de trecere posibil la nord de Alep, prin postul de frontiera turc de la Oncupinar, era inchis.

De partea siriana a frontierei, la Bab al-Salama si Azaz, zeci de mii de civili asteptau in conditii precare. "Este o drama. Cei care nu au putut obtine un cort dorm sub maslini", a declarat Haitham Hammou, un purtator de cuvant al gruparii rebele Jabha Chamiya, contactat telefonic de AFP. "Persoanele deplasate abia au o ratie aliementara pentru o zi", a adaugat el.

MSF a distribuit peste 230 de corturi, dar locurile, apa si echipamentele sanitare erau insuficiente, a declarat Muskilda Zancada seful misiunii MSF in Siria.

Numarul persoanelor care au sosit in ultimele zile la Azaz era de peste 30.000, insa erau asteptate pana la 70.000 de persoane, potrivit lui Suleyman Tapsiz, guvernatorul provinciei turce de frontiera.

In fata acestei noi drame umanitare, europenii, care incearca sa limiteze accesul refugiatilor pe teritoriul european, au indemnat Ankara sa-i primeasca pe sirienii care fug din provincia Alep, scrie MEDIAFAX.

Turcia, care gazduieste deja 2,7 milioane de refugiati sirieni, "si-a atins limita capacitatii", a reactionat duminica vicepremierul Numan Kurtulmus.

"Insa, pana la urma, acesti oameni nu au unde altundeva sa mearga", a adaugat el.

Citeste si:
Beri străine pe rafturile magazinelor din Moscova, deși...
Beri străine pe rafturile...

Cancelarul german Angela Merkel se afla luni intr-o scurta vizita la Ankara, pentru a incuraja Turcia sa-si consolideze controalele la frontiere si sa opreasca fluxul de migranti care continua sa ajunga in Grecia, de pe coastele turce.

Regimul avanseaza

In paralel, presiunea crestea asupra zonei de frontiera, deoarece trupele regimului Bashar al-Assad avansau in nordul provinciei Alep, sustinute de raiduri aeriene ruse.

Acestea se aflau duminica la doar "sapte kilometri de orasul Tall Rifaat, unul dintre ultimele trei bastioane ale rebelilor in nordul provinciei", alaturi de Azaz si Marea, a anuntat Rami Abdel Rahmane, directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului.

"Obiectivul lor (este) sa ajunga la frontiera turca, pentru a impiedica trecerea rebelilor si a armelor din Turcia", a precizat el.

Citeste si:
Președintele Joe Biden se va deplasa vineri în apropierea...
Președintele Joe Biden se va...

O sursa militara siriana a declarat ca armata cauta sa "taie rutele (rebele) pe toate fronturile".

O intrerupere totala a cailor de aprovizionare ar fi dramatica pentru cei aproximativ 350.000 de civili care se afla in continuare in cartiere din Alep controlate de rebeli si care risca sa fie privati de hrana, apa si combustibil, a avertizat MSF.

Batalia de la Alep este susceptibila sa marcheze o cotitura in razboiul sirian, deoarece o pierdere totala a celui de-al doilea oras din tara, impartit in 2012, ar reprezenta o lovitura extrem de dura pentru rebeli, care se afla in dificultate si pe alte fronturi.

In provincia Damasc, armata incercuia de sambata seara orasul Daraya, aflat sub controlul insurgentilor din 2012.

In schimb, cel putin 35 de militari si membri ai unor militii loiale regimului au fost ucisi intr-o ambuscada, de catre rebeli islamisti, in provincia Damasc, potrivit Observatorului.

Citeste si:
Rusia consideră inevitabilă, pe termen lung, reducerea tensiunilor...
Rusia consideră inevitabilă,...

De asemenea, la Muadamiyat al-Sham, un oras de langa Damasc aflat sub controlul rebelilor, asediat de catre regim, Comitetul International de Cruce Rosie (CICR) si Semiluna Rosie Siriana au livrat duminica 700 de pachete cu alimente unui numar de 700 de familii, a declarat pentru AFP Pawel Krzysiek, un purtator de cuvant CICR in Siria.

Tensiuni Moscova-Ankara

Ofensiva-fulger a regimului este denuntata de tarile care-i sustin pe rebeli, inclusiv Turcia si Arabia Saudita - care se gandeste sa participe la o operatiune terestra in Siria, in cazul in care coalitia antijihadista condusa de Washington ia aceasta decizie.

Erdogan a declarat ca Turcia este pregatita sa "faca tot ceea ce este necesar", fara sa dezvaluie strategia Ankarei, acuzata de Moscova ca pregateste "o interventie militara" in Siria.

Citeste si:
Mii de sirieni au fost recrutați de Rusia pentru a lupta în...
Mii de sirieni au fost...

Pe plan diplomatic, eforturi depuse pana in prezent de catre comunitatea internationala - fara succes - urmeaza sa fie reluate in zilele urmatoare.

Grupul international de sustinere a Siriei urmeaza sa se reuneasca joi la Munchen, iar ONU spera sa repuna pe sine, pe 25 februarie, negocieri indirecte intre Guvernul si opozitia siriene, la Geneva.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.