Gardienii Revolutiei din Iran au anuntat miercuri ca ii interogheaza pe cei zece membri ai Fortelor Navale ale SUA retinuti cu o zi in urma si au respins informatiile privind eliberarea lor "cu promptitudine", relateaza Reuters in pagina electronica.

Iranul a retinut marti zece membri ai Fortelor Navale ale SUA, dupa ce doua ambarcatiuni de mici dimensiuni au intrat in apele iraniene din Golful Persic, in urma unor probleme mecanice, au declarat oficiali americani, precizand ca au primit asigurari ca marinarii si navele vor fi eliberati "cu promptitudine".

"Daca, pe parcursul interogatoriilor, vom descoperi ca erau intr-o misiune de strangere de informatii, ii vom trata diferit", a declarat, pentru agentia Tasnim, Ramazan Sharif, purtatorul de cuvant al Gardienilor Revolutiei, armata ideologica a regimului de la Teheran.

Marti seara, un oficial american din domeniul apararii a declarat ca Iranul urma sa aduca marinarii miercuri dimineata pe un vas al Fortelor Navale ale SUA din apele internationale. Dar Sharif a precizat ca acestea sunt speculatii. "Ceea ce spun altii despre eliberarea cu promptitudine a marinarilor este speculatie si nu confirm, nici nu infirm", a declarat el pentru Tasnim.

Comandantul Fortelor navale ale Gardienilor Revolutiei, amiralul Ali Fadavi, a declarat pentru televiziunea de stat ca un portavion american din Golf a actionat "provocator si neprofesionist" timp de 40 de minute, efectuand manevre aeriene si maritime, dupa ce Iranul a retinut marinarii americani. El a precizat ca acestia au fost transferati pe insula Farsi, in apropierea careia au fost capturati.

Teheranul a cerut Washingtonului sa prezinte scuze pentru "incalcarea" apelor teritoriale ale Iranului, a adaugat Fadavi.

"Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a tinut legatura cu secretarul de Stat american (John) Kerry (...). Zarif a adoptat o pozitie ferma, in conditiile in care marinarii au incalcat apele teritoriale ale Iranului, si a cerut Statelor Unite sa prezinte scuze", a spus el. Oficiali americani si iranieni au precizat ca cei zece marinari sunt bine tratati si in siguranta.

Citeste si:
SUA intervin pentru salvarea marinarilor răpiți de rebelii houthi....
SUA intervin pentru salvarea...

Potrivit oficialilor americani, navele Riverine au intampinat probleme mecanice marti si au ajuns din intamplare in apele iraniene. Purtatorul de cuvant al Pentagonului, Peter Cook, declarase anterior pentru agentia Associated Press ca Teheranul a informat ca navele si echipajele vor fi eliberate "cu promptitudine".

Agentia iraniana de presa Fars a relatat insa ca marinarii americani - noua barbati si o femeie - "spionau" in apele teritoriale iraniene.

"Am pierdut contactul cu doua ambarcatiuni de mici dimensiuni ale SUA in drum din Kuwait catre Bahrain", a precizat un oficial din cadrul administratiei americane.

In urma incidentului, secretarul de Stat american, John Kerry, l-a sunat imediat pe ministrul iranian de Externe, Javad Zarif, pentru demararea negocierilor.

Un oficial a precizat pentru AP ca John Kerry "a discutat personal cu Zarif pe aceasta tema". Kerry si Zarif au dezvoltat o relatie personala de-a lungul celor trei ani in care au negociat acordul nuclear dintre Iran si marile puteri.

Citeste si:
Un aliat al Rusiei spune că nu va susține Moscova în războiul din...
Un aliat al Rusiei spune că...

Agentia conservatoare de presa Tasnim a mentionat ca navele americane erau echipate cu arme automate.

Gardienii Revolutiei din Iran au mai avut actiuni agresive in trecut, in cadrul misiunilor lor de protejare a frontierelor maritime iraniene.

Cincisprezece marinari britanici au fost retinuti timp de 13 zile in 2007, dupa ce au fost capturati intr-o zona disputata intre Iran si Irak.

Tensiunile dintre Statele Unite si Iran raman mari in pofida acordului nuclear incheiat in 2015.

In decembrie, Iranul a efectuat teste cu rachete in apropierea unor nave americane de razboi si a altor vase comerciale in Stramtoarea Hormuz.

Testele au fost "foarte provocatoare", a apreciat un comandant militar american la acea vreme.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.