Nava Galaxy Leader, capturată de rebelii houthi și la bordul căreia se află și un român, a fost „abordată ilegal de către personal militar cu ajutorul unui elicopter”, la 19 noiembrie. SUA intervine pentru eliberarea marinarilor răpiți. În prezent, vasul se află în zona portului Hodeidah din Yemes, a transmis luni proprietarul navei, conform Reuters.

SUA intervin pentru salvarea marinarilor răpiți de rebelii houthi

„Ulterior, toate comunicaţiile au fost pierdute cu nava”, a precizat într-un comunicat Galaxy Maritime Ltd, înregistrată în Insula Man şi proprietar al navei Galaxy Leader, care transporta maşini.

„Compania, în calitate de concern de transport maritim, nu va face alte comentarii cu privire la situaţia politică sau geopolitică”, se arată în comunicat.

Rebelii houthi din Yemen, susținuți de Iran, au publicat luni o filmare care arată bărbați înarmați coborând dintr-un elicopter și preluând controlul asupra navei de marfă în sudul Mării Roșii.

SUA au denunțat sechestrarea navei ca fiind o încălcare a dreptului internațional și au cerut eliberarea imediată a vasului și a echipajului său.

„Capturarea de către Houthi a navei Galaxy Leader în Marea Roşie este o încălcare flagrantă a dreptului internaţional”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, în cadrul unui briefing.

„Cerem eliberarea imediată a navei şi a echipajului său şi ne vom consulta cu aliaţii noştri şi cu partenerii noştri din cadrul ONU cu privire la următorii paşi corespunzători”, a spus oficialul american.

Echipajul navei este alcătuit din cetățeni din Bulgaria, Ucraina, Filipine, Mexic și România, a menționat Galaxy Mritime. Nava este închiriată de compania japoneză Nippon Yusen.

„Proprietarii şi managerii consideră că sechestrarea acestei nave reprezintă o încălcare gravă a libertăţii de trecere a flotei mondiale şi o ameninţare serioasă la adresa comerţului internaţional”, a declarat Galaxy Maritime.

Citeste si:
Canon ocupă locul cinci în topul companiilor care au obţinut cele...
Canon ocupă locul cinci în...

Compania a adăugat că „principala preocupare în acest moment este siguranţa şi securitatea celor 25 de membri ai echipajului care sunt în prezent reţinuţi de autorii acestui act criminal”.

Marinarul român ar fi plecat printr-un contract cu o firmă din Bulgaria

Situația este monitorizată și de autoritățile navale din România. Sindicatul Liber al Navigatorilor este în contact cu omologii din zona Mării Roșii pentru a căuta soluții de sprijinire a marinarilor.

La bordul navel Galaxy Leader, sub pavilion Bahamas, se află 25 de marinari, între care și un român. Vasul este deținut de o companie înregistrată sub numele Ray Car Carriers și este operat de o companie japoneză. Membrii echipajului provin din Filipine, Bulgaria, Ucraina, România şi Mexic. Nava, un transportor de maşini, se îndrepta spre India dinspre Europa fără încărcătură, a declarat un purtător de cuvântal companiei japoneze.

Citeste si:
De când vor putea merge românii în SUA fără vize. Anunțul oficial...
De când vor putea merge...

Liderul SLN Adrian Mihălciou a aflat că nava capturată de rebelii Houthi plecase din Turcia spre India. De aceea a contactat reprezentanții ITF din Istanbul pentru a afla mai multe informații despre echipaj. Pe de altă parte, conform legii privind reglementarea în domeniul maritim, marinarii care pleacă în voiaje prin agenții de crewing cu reprezentanță în România trebuie să anunțe și autoritățile navale române, ori în cazul de față nu s-a întamplat.

Se pare că marinarul român ar fi plecat printr-un contract cu o firmă din Bulgaria. Potrivit surselor Europa FM, românul ar avea 29 de ani și ar fi ofițer electrotehnician, scrie europafm.ro.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 21 Noiembrie 2023 - 11 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.