Rusia inaspreste sanctiunile pe care le-a impus Ucrainei in sectorul comercial, ca represalii fata de sanctiunile pe care Kievul le-a impus Moscovei si fata de Aacordul de liber-schimb dintre Ucraina si Uniunea Europeana (UE), relateaza BBC News online.

Moscova urmeaza sa aplice noi tarife exporturilor ucrainene - de la 1 ianuarie, cand intra in vigoare Acordul.

Rusia a anuntat anterior ca impune un embargo asupra alimentelor ucrainene - tot de la 1 ianuarie -, deoarece Ucraina a introdus pe o lista de sanctiuni numele a numeroase banci rusesti, firme din domeniul Apararii si companii aeriene, in concordanta cu sanctiunile impuse Rusiei de catre UE.

Anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea, in martie 2014, a determinat Bruxellesul sa impuna sanctiuni ample Moscovei.

Uniunea a decis sa prelungeasca aceste sanctiuni pentru o perioada de sase luni - pana la jumatatea lui 2016 -, deoarece prevederile Acordurilor de pace de la Minsk, care vizeaza solutionarea conflictului din estul Ucrainei, nu vor fi aduse la indeplinire pana la sfarsitul acestei luni, asa cum s-a stabilit.

Bruxellesul a impus aceste sanctiuni dupa ce separatisti prorusi au preluat controlul asupra unei parti importante a partii de est Ucrainei si si-au declarat independenta fata de Kiev, in 2014. Moscova a trimis armament greu si trupe sa-i ajute, acuza Occidentul - ceea ce rusii dezmint, scrie MEDIAFAX.

Statele Unite si unele state occidentale au impus, la randul lor, sanctiuni Rusiei, care a ripostat impunand embargouri in special alimentelor si bauturilor provenind din Occident.

Separat, Guvernul rus a anuntat luni ca va da in judecata Kievul pentru nerambursarea unui imprumut in valoare de trei miliarde de dolari.

Premierul ucrainean Arseni Iateniuk a declarat ca Moscova a refuzat sa restructureze datoria, spre deosebire de alti creditori, care au facut acest lucru. El a catalogat aceasta datorie - contractata in decembrie 2013 - drept o "mita politica" data de Moscova fostului presedinte prorus Viktor Ianukovici, care era vizat de proteste de strada masive la vremea respectiva. Ianukovici a fugit in Rusia in februarie 2014.

Relatii mai apropiate cu UE

Moscova afirma ca zona de liber-schimb aprofundat si cuprinzator (DCFTA) risca sa transforme Ucraina intr-o cale de acces ilicita a exporturilor ieftine UE catre Rusia. Astfel ca a decis sa anuleze conditiile preferentiale acordate exportatorilor ucraineni.

Citeste si:
Beri străine pe rafturile magazinelor din Moscova, deși...
Beri străine pe rafturile...

Rusii sustin ca au incercat si nu au reusit sa ajunga "pasnic si reciproc avantajos" la un acord asupra acestei probleme. "Ucraina si UE nu sunt pregatite sa semneze un acord constrangator din punct de vedere juridic care sa tina cont de interesele Rusiei", a declarat premierul rus Vladimir Medvedev.

Ulterior, Comisia Europeana (CE) a atribuit Moscovei esecul negocierilor asupra DCFTA. Un nou acord constrangator din punct de vedere juridic ar "redeschide" DCFTA, a subliniat CE, insa "DCFTA nu poate fi amendat - nici direct, nici indirect".

Presedintele ucrainean Petro Porosenko a aprobat, in septembrie, sanctiuni vizand 388 de cetateni rusi si 105 firme si organizatii ruse.

Nivelul exporturilor ucrainene catre UE a crescut de la mai putin de 25% in 2012 la aproape 35% in primele sapte luni ale acestui an, potrivit Financial Times (FT), in timp ce comertul cu Rusia a scazut.

Citeste si:
Mai multe regiuni din Ucraina au fost țintite de lovituri puternice...
Mai multe regiuni din Ucraina...

Importurile ucrainene de gaze naturale rusesti - o problema spionoasa timp de multi ani in relatiile ucraineano-ruse - au scazut, de asemenea, la scrictul necesar. Dependenta Ucranei fata de gazele naturale rusesti a fost redusa prin introducerea unor masuri de eficienta energetica si diversificarea surselor de aprovizionare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.