Administratia Barack Obama a anuntat ca va vinde armament Taiwanului in valoare de peste 1,8 de miliarde de dolari, vestea generand opozitia ferma a autoritatilor chineze, care au sustinut ca Taiwanul este o parte inalienabila a Chinei, potrivit BBC News online.

Statele Unite au sustinut ca aceasta tranzactie este in concordanta cu "politica de lunga durata de vanzari de arme catre Taiwan", insa autoritatile chineze s-au opus acestei vanzari, promitand sa sanctioneze companiile americane implicate. Doua fregate dezafectate ale armatei americane, rachete antitanc, vehicule amfibii de asalt, precum si rachete sol-aer si alte echipamente sunt incluse in acesta vanzare.

Tranzactia va fi aprobata in 30 de zile, in cazul in care Congresul nu are obiectii, ceea ce este putin probabil, dat fiind faptul ca democratii si republicanii au manifestat ingrijorari vizavi de capacitatea Taiwanului de a se apara de puterea militara a Chinei. Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat american, John Kirby, a spus ca vanzarea este in concordanta cu Actul privind Relatiile cu Taiwanul din 1979, in baza caruia Statele Unite trebuie sa furnizeze Taiwanului armanent suficient pentru a se apara, desi Statele Unite nu recunosc Taiwanul ca stat independent de China.

"Acest lucru nu trebuie sa aiba vreun efect daunator asupra relatiilor noastre cu China", a spus el. "Noi vrem in continuare sa stabilim o relatie mai buna, mai transparenta si mai eficienta cu China (...)", a adaugat acesta.

China l-a convocat insa pe insarcinatul american cu afaceri la Beijing pentru a-i prezenta o nota de protest impotriva acestei vanzari.

"Taiwanul este o parte inalienabila a teritoriului chinez. China se opune cu vehementa vanzarii de arme din Statele Unite catre Taiwan", a declarat adjunctul ministrulului chinez de Externe, Zheng Zeguang, citat de agentia de stiri Xinhua.

Tranzactia, care ar fi prima in ultimii patru ani, ar avea loc in contexul in care relatiile dintre Statele Unite si China sunt supuse unor tensiuni, din cauza construirii de catre statul chinez a unor insule artificiale in Marea Chinei de Sud. China priveste Taiwanul ca pe o provincie separatista cu care se va reuni intr-o zi, insa relatiile dintre cele doua state au cunoscut imbunatatiri in ultimele saptamani. Liderii ambelor tari s-au intalnit luna trecuta pentru prima oara de la razboiul civil din 1949.

Citeste si:
Ce armament a trimis România în Ucraina, de la începutul...
Ce armament a trimis România...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.