Sfantul Nicolae, sarbatorit pe 6 decembrie, supranumit "Facatorul de minuni", ocrotitorul celor saraci, este unul dintre cei mai populari sfinti ai crestinatatii, numele lui fiind legat de darnicie si compasiune, dar si de cadourile sau "nuielusa" pe care le pune in ghetutele copiilor in ajun.

Arhiepiscopul din Mira, cinstit de toata crestinatatea, Sfantul Nicolae apare ca o figura proeminenta, fiind ocrotitorul marinarilor, pescarilor, farmacistilor, parfumierilor, dogarilor, copiilor, fetelor care urmeaza sa se casatoreasca, scolarilor, avocatilor si al celor care sufera nedreptatit la judecata. Tot el ii protejeaza pe cei care fac comert pe mare, motiv pentru care chipul sau a fost asezat, de exemplu, pe stema Camerei de Comert din Bari, Italia.

A fost un om de o foarte mare cultura teologica, o autoritate in domeniu si un om cu un profil moral model. Din acest motiv, adesea este pus alaturi de apostoli. Personalitatea sa cumuleaza trei elemente principale: ascetismul sirian, nobletea romana si inteligenta greaca. Pentru marea sa bunatate a fost ales arhiereu, iar pentru dreapta credinta a fost prins si intemnitat impreuna cu alti crestini, primind de la Dumnezeu darul facerii de minuni, scrie MEDIAFAX.

A trait la sfarsitul secolului al III-lea - inceputul secolului al IV-lea. S-a nascut intr-o familie bogata, in localitatea Patara, in provincia Lichia, din partea asiatica a Turciei de astazi. Inca din copilarie a dovedit credinta exceptionala, iar in timpul tineretii s-a remarcat prin purtare aleasa, post, discernamant si viata duhovniceasca intensa. A studiat la cele mai bune scoli, unde s-a remarcat prin inteligenta, iar in bisericile in care intra, uimea pe toti prin blandete si noblete sufleteasca. Intrucat unchiul sau era episcop la Patara, Nicolae a stat o vreme la manastirea de acolo, unde a devenit preot.

Sfantul Nicolae a facut minuni chiar din timpul vietii sale. In timpul calatoriei spre Tara Sfanta, o furtuna puternica i-a speriat pe cei din corabie, dar Nicolae i-a indemnat pe toti sa se roage lui Dumnezeu, iar furtuna s-a oprit. Tot atunci, Sfantul Nicolae a inviat un tanar corabier care cazuse de pe catarg si se inecase. De asemenea, in Alexandria, Sfantul Nicolae a vindecat multi bolnavi si demonizati. El a salvat cetatea Mira, tot din Lichia, de foamete, aratandu-se in vis unui negustor italian pe care l-a indemnat sa vina sa-si vanda graul acolo.

Citeste si:
Ce venituri au slujitorii Domnului. Salariul pe încasat de...
Ce venituri au slujitorii...

Este cunoscut pentru fapta sa legata de un barbat, care fusese, probabil, bogat, dar care ajunsese intr-o situatie economica delicata si care avea trei fete pe care voia sa le ofere spre desfranare. Se spune ca, ori de cate ori gandul acesta ii revenea omului respectiv, Sfantul Nicolae, episcopul locului, arunca, in taina, o punga cu galbeni in curtea lui, astfel incat sa aiba cu ce sa traiasca si sa nu dea fetele spre pierzanie.

De asemenea, in vremea imparatului Constantin, trei tineri, guvernatori locali, au fost acuzati pe nedrept de complot impotriva imparatului. Au fost inchisi si urmau sa fie decapitati. Dar seara, Sfantul Nicolae i-a aparut in vis imparatului, spunandu-i ca sunt nevinovati. Inspaimantat de aceasta viziune, imparatul i-a eliberat.

Datorita minunilor pe care le-a facut, Sfantul Nicolae este considerat ocrotitorul copiilor, in special al celor saraci, dar si al marinarilor, al brutarilor, al fetelor nemaritate si al celor acuzati pe nedrept. Sfantul Nicolae este serbat atat de Biserica Ortodoxa, cat si de cea Romano-catolica, la 6 decembrie. Moastele Sfantului Nicolae sunt pastrate la Catedrala din Bari, in Italia, intr-o cripta din care izvoraste un lichid incolor, numit "Mana" sau "Santa Mana". Potrivit traditiei, episcopul acestei eparhii amesteca acest lichid cu apa, il binecuvinteaza si-l imparte credinciosilor.

Citeste si:
Peste 800.000 de români îşi sărbătoresc ziua numelui de Sfântul...
Peste 800.000 de români îşi...

La biserica Sfantul Gheorghe Nou din Bucuresti, la kilometrul zero, se afla o parte din moastele Sfantului Nicolae. Totodata, multe lacasuri de cult poarta numele Sfantului Nicolae.

Sfantul Nicolae - Mosul care aduce daruri si le lasa, in ajun, in ghetute

In mod traditional, in noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii, dar si adultii isi pun ghetutele lustruite la usa pentru ca Mosul sa le umple cu daruri.

Inainte, copiii din manastiri agatau sosetele la usa cu scrisori pentru Sfantul Nicolae in care se laudau cat de cuminti au fost.

La sate, ziua de 6 decembrie este considerata data inceperii iernii si se spune ca in aceasta zi va ninge, caci Mos Nicolae isi scutura barba lunga si alba.

In vestul tarii, sarbatorile de Craciun incep de la Sfantul Nicolae, cand fetele se aduna in grup, inca din seara de 5 decembrie si framanta placinte pentru a doua zi. La 9 seara, niciun minut mai devreme sau mai tarziu, sosesc flacaii si se incinge petrecerea.

Citeste si:
VIDEO O mină marină a fost găsită în zona localității Sfântul Gheorghe
VIDEO O mină marină a fost...

Daca la Sfantul Andrei se punea la incoltit graul pentru a vedea cum va fi anul care vine, de Sfantul Nicolae se pun in apa crengute de pomi fructiferi, pentru ca acestea sa infloreasca, dovada iertarii greselilor, dupa cum spun traditiile populare.

In colindele romanesti se vorbeste despre florile dalbe, flori de mar, asta pentru ca batranii cunosteau si ei ca acea joarda a Sfantului Nicolae trebuie sa fie una de mar, iar daca aceasta, pusa in apa, va inflori pana la Nasterea Domnului, inseamna ca sfantul a mijlocit pentru iertarea celui caruia i-a dat crenguta flori albe.

Sfantul Nicolae este unul dintre numele cele mai indragite si mai raspandite. Numele este format din cuvintele grecesti nike - victorie, biruinta si laos - popor, om ce face parte dintr-un popor victorios.

In Europa, in secolul al XII-lea, ziua Sfantului Nicolae a devenit ziua darurilor si a activitatilor caritabile. Astfel, in Germania, Franta si Olanda, ziua de 6 decembrie este considerata o sarbatoare religioasa, cand sunt oferite cadouri copiilor si saracilor.

Citeste si:
Ianis Hagi și Elena, un Crăciun special. Au devenit soț și soție:...
Ianis Hagi și Elena, un...

Multe tari si-au pastrat propriile obiceiuri si traditii de Sfantul Nicolae. Astfel, in unele culturi, Sfantul Nicolae calatoreste cu un insotitor care il ajuta. In Olanda, episcopul calatoreste pe un vapor, sosind pe 6 decembrie. Are la el o carte mare, din care afla cum s-au purtat copiii olandezi in timpul anului. Cei cuminti sunt rasplatiti cu daruri, iar cei obraznici sunt luati de asistentul sau, Black Peter.

In Germania, Sfantul Nicolae calatoreste tot cu un insotitor, cunoscut drept Knecht Ruprecht, Krampus sau Pelzebock, care vine cu un sac in spate si o nuia in mana. Copiii obraznici sunt pedepsiti cu lovituri de nuia.

La crestinii din Ghana, mosul care aduce daruri vine din jungla, in timp ce in Hawai, el coboara din barca. In Danemarca, cel care aduce daruri cara un sac in spinare si este purtat de reni. Copiii pregatesc o farfurie cu lapte sau o budinca de orez, in speranta ca aceasta va fi mancata de elfi, personaje despre care se crede ca il ajuta pe aducatorul de daruri.

Polonezii cred ca darurile vin de la stele, in timp ce ungurii spun ca ele sunt aduse de ingeri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.