Profesia de preot în România este una extrem de bănoasă, chiar dacă la prima vedere nu pare, deoarece credința spune că slujitorii Domnului au menirea de a împărți bunătate pe pământ și voia Celui de Sus. Veniturile și în sine profesia de preot este un subiect extrem de controversat în România. Veniturile pe care le încasează oamenii bisericilor sunt fabuloase pe lângă salariile medii încasate de angajații din alte sfere de activitate.

Ce salarii încasează preoții din România în 2022

Ca și în orice alt domeniu, salariile preoților diferă în dependență de gradul de încadrare, dar și de studii pe care le-au absovit. Pentru o imagine generală, un preot la început de drum câștigă mai bine decât un medic.

Dacă vorbim despre un preot debutant, atunci salariul pornește de la 3.700 de lei. Cu cât se acumulează vechime și crește funcția, cu atât salariile sunt și mai mari. Unii preoți pot ajunge și la un salariu de peste 20.000 de lei, mai ales dacă aceștia ocupă funcții importante în Biserica Ortodoxă Română (BOR).

Prin urmare, un preot de gradul I cu studii superioare va beneficia de un salariu de bază brut de 4.000 de lei pe lună. De asemenea, un preot de gradul II încasează un salariu de 3.900 de lei, iar unul definitiv - un salariu de 3.850 de lei pe lună. Față de cei cu vechime, Salariul unui debutant este ceva mai mic, 3.700 de lei pe lună.

Retail jobs

Dacă vine vorba despre preoții cu studii medii, salariile sunt puțin mai mici. Un preot de gradul I primește 3.700 de lei, iar un preot definitiv primește 3.650 lei, în timp ce un debutant încasează un salariu de 3.550 lei. În România există peste 15.000 de preoți, diaconi și pastori, dintre care aproape 11.000 au studii superioare. În ultimii ani, tinerii se bat pe locurile oferite de universitățile de Teologie din țară. Concurența este strânsă, deoarece și cererea este mereu în creștere.

Ce salariu are Patriarhul Daniel

Potrivit gov.ro, patriarhului BOR, Patriarhul Daniel, i se asimilează funcția de președinte al Senatului sau Președinte al Camerei Deputaților. Astfel, acesta are o remunerație lunară asemănătoare ca aceștia. Patriarhul Daniel, care este actualul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române și Locțiitor al Tronului Cezareei Capadociei, are un salariu de 23.930 de lei pe lună.

Citeste si:
Patriarhul Daniel, mesaj după moartea Reginei Elisabeta a II-a
Patriarhul Daniel, mesaj după...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 2 Noiembrie 2022 - 05 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.