Cateva mii de negociatori din 195 de tari au inceput duminica, la Bourget, in apropiere de Paris, o cursa contra cronometru de 12 zile intr-o incercare de a incheia un prim acord universal in lupta impotriva incalzirii globale, relateaza Reuters in pagina electronica.

Cea de 21-a Conferinta a partilor semnatare ale Conventiei ONU privind modificarile climatice (CCNUCC) va fi deschisa oficial luni, de 150 de sefi de stat si de guverne, care vor fi primiti in parcul de expozitie din Bourget de catre Francois Hollande.

Ceea ce se asteapta de la aceasta reuniune fara precedent a liderilor lumii este un "impuls politic", inainte de a ceda locul negociatorilor, a declarat sambata seful statului francez, dupa o intalnire cu premierul canadian Justin Trudeau.

Potrivit ministrului francez de Externe Laurent Fabius - care urmeaza sa fie ales in mod oficial, luni dimineata, presedintele COP21 - in discutie se afla aproximativ 50 de puncte din proiectul de acord care urmeaza sa fie adoptat pe 11 decembrie.

Aceasta conferinta este considerata una dintre ultimele sanse de orientare a lumii catre un mod economic mai putin consumator de energie fosila si care sa emita, astfel, mai putine gaze cu efect de sera (GES), in vederea opririi incalzirii planetei sub nivelul de doua grade Celsius la sfarsitul secolului al XXI-lea.

Insa amploarea sarcinii i-a determinat pe organizatorii COP21 sa devanseze primele reuniuni.

"Este necesar sa decidem in legatura cu modul in care vom trai impreuna pe aceasta planeta, permitand accesul tuturor la o dezvoltare durabila", a declarat Laurent Fabius in deschiderea primei reuniuni a negociatorilor.

"Prioritatea absoluta va consta in facilitarea (...) atingerii unui compromis ambitios intre toate tarile", a adaugat el. "Va fi necesar ca fiecare zi sa ne permita sa inregistram progrese", a continuat ministrul.

"Imi voi cansacra zilele si noptile acestui lucru", a declarat pentru presa Laurent Fabius, care si-a instalat un birou in incinta in care loc conferinta si o baza la un mare hotel aflat in apropiere de Aeroportul Roissy-Charles-de-Gaulle, la nord de Bourget.

Venezuela a protestat

El le-a cerut negociatorilor sa-i predea pana sambata viitoare un proiect de text de acord cat mai bun cu putinta, pentru a le permite ministrilor din cele 195 de tari participante sa solutioneze punctele politice cele mai delicate in cea de a doua saptamana.

Citeste si:
Decizie radicală luată de Austria: Guvernul nu mai construiește...
Decizie radicală luată de...

Inaintea acestei reuniuni, Laurent Fabius a facut un tur al instalatiilor, in special al celor doua sali plenare, pentru a verifica personal buna functionare a microfoanelor, modul cum au fost asezate ecranele de control si, mai ales, dispozitivul sonor de chemare la ordine a oratorilor prea vorbareti.

Fiecare sef de stat si de guvern care va lua cuvantul luni, incepand de la pranz, va avea la dispozitie trei minute. Ei vor respecta la inceputul sesiunii - asa cum au facut negociatorii duminica - un moment de reculegere in memoria celor 130 de persoane ucise in atacurile de la 13 noiembrie, la Paris si Saint-Denis.

COP21 se desfasoara pe fondul amenintarii teroriste si unor masuri de securitate consolidate, ceea ce a condus deja la un incident in cursul reuniunii de duminica.

In contextul in care s-a prevazut ca doar sefii delegatiilor sa ia cuvantul, diplomata venezueleana Claudia Salerno, a carei tara se afla in fruntea unui mic grup de state ostile procesului al carei incununare este COP21, a protestat fata de tratamentul aplicat delegatiei sale, scrie MEDIAFAX.

"S-ar parea ca membri ai delegatiei noastre nu pot sa treaca de usa. Este o problema mare pentru noi", a spus ea. "Scaunul Venezuelei a fost cat pe-aci sa ramana gol (...). Ne-a luat 20 de minute sa intram in aceasta sala", a adaugat Salerno.

Citeste si:
Protest al profesorilor, acum, în București. Premierul Ciucă,...
Protest al profesorilor,...

Sefii de stat si de guverne vor avea dreptul, luni, la cu totul alt tratament. Ei vor lua un dejun pregatit de catre cinci bucatari-sefi renumiti, si anume Yannick Alléno, Alexandre Gauthier, Nicolas Masse, Marc Veyrat si Christelle Brua pentru produse de patiserie. Ei au acceptat sa munceasca benevol, le-a spus unor jurnalisti Laurent Fabius, care a precizat ca este vorba despre un pranz "ecologic" si "bio", un pranz al "excelentei, fara ostantatie".

In toata lumea, din Australia si pana in Brazilia, sute de mii de persoane au manifestat, cerand un compromis ambitios. In Franta, unde marsurile au fost interzise dupa atacurile de la 13 noiembrie, mitinguri de la Paris au fost umbrite de incidente, iar politia a anuntat peste 200 de arestari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.