În lupta cu încălzirea globală, Austria ia o decizie radicală. Guvernul nu mai vrea să construiască autostrăzi pentru a proteja mediul. „Nu vreau să transmit un viitor betonat”, a declarat ministrul Transporturilor din Austria. 

Guvernul Austriei nu mai construiește autostrăzi pentru a proteja mediul

Austria va renunța la mai multe proiecte de infrastructură pentru a combate încălzirea globală. Decizia a fost anunțată recent de Leonore Gewessler, ministrul Transporturilor din Austria și membru al Partidului Ecologist, și a fost contestată de celelalte trei mari grupări politice din Austria.

„Mai multe şosele înseamnă mai multe maşini şi mai mult trafic. Nu vreau să transmit un viitor betonat generaţiilor viitoare", a declarat oficialul.

Este prima dată când un guvern austriac își impune să renunțe la astfel de proiecte, drept pentru care ministrul Transporturilor a descris hotărârea drept una „istorică”. Austria a asigurat Uniunea Europeană că va reduce amprenta emisiilor de carbon până în anul 2040.

„Îmi asum responsabilitatea”, a spus Leonore Gewessler, care a promit că va găsi și dezvolta variante pentru a nu afecta mobilitatea cetățenilor și a mărfurilor.

La începutul anului 2020, ecologiștii au convenit să se alăture pentru prima dată unui guvern dominat de conservatori. Condiția a fost de a putea influența politica de mediu. De atunci, Leonore Gewessler se află în fruntea marelui minister, care dirijează proiectele de infrastructură. Aceasta a redus deja semnificativ prețurile la transportul feroviar.

Printre proiectele peste care s-a pus lacătul miercuri se numără un tunel de autostradă de opt kilometri, contestat de mai mulți ani de către ONG-uri, care urma să fie săpat sub un parc național din Viena. Planul a fost sprijinit de municipalitatea social-democrată, cât și de extrema de dreapta din opoziție și de consevatorii de la nivel federal. Cu toții au considerat că proiectul va contribui la decongestionarea Capitalei și la crearea de locuri de muncă.

Citeste si:
Austria menține dreptul de veto pentru aderarea României la Schengen
Austria menține dreptul de...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 2 Decembrie 2021 - 10 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.