Tarile baltice si Polonia isi exprima ingrijorarea fata de cooperarea dintre fortele ruse si cele franceze in privinta interventiilor militare efectuate in Siria impotriva militantilor islamisti, avertizand asupra posibilitatii ca UE sa nu mai sprijine Ucraina in favoarea rivalului sau, Rusia.

Cele trei state baltice, Estonia, Lituania si Letonia, au atras atentia asupra planurilor Kremlinului privitoare la extinderea teritoriala a Rusiei, aducand in discutie anexarea Crimeii, fosta provincie ucraineana, de catre Rusia in 2014. Cele trei state s-au aflat sub guvernarea Moscovei pana in 1991, cand blocul URSS s-a destramat.

Statele baltice si Polonia avertizeaza asupra posibilitatii de a trata conflictul din Ucraina si cel din Siria in aceeasi termeni, in conditiile in care legaturile dintre Paris, Moscova si Washington se intensifica in contextul luptei comune impotriva organizatiei teroriste Stat Islamic.

"Acestea sunt crize diferite si nu trebuie sa le comparam, trebuie sa le tratam separat", a declarat Linas Linkevicius, ministrul lituanian de Externe, pentru AFP.

"Este inacceptabil sa discutam despre negocieri, concesii si sfere de influenta", a mai precizat Linkevicius.

Presedintele francez, Francois Hollande, a solicitat o coalitie internationala impotriva militantilor organizatiei teroriste Stat Islamic (SI) care a revendicat atentatele teroriste din Paris din 13 noiembrie, soldate cu moartea 130 de persoane.

Rusia a anuntat saptamana trecuta ca este de acord sa se alature unei astfel de coalitii, cu conditia ca statele partenere sa respecte suveranitatea Siriei, anunt care a ridicat tensiuni pentru tarile baltice.

"Lituania nu va face parte din nicio noua coalitie la care Rusia va participa sau va dori sa participe", a precizat Dalia Grybauskaite, presedintele lituanian.

"In prezent, Rusia ocupa teritoriul unei tari si comite acte de razboi in doua state, Ucraina si Georgia", a adaugat Dalia Grybauskaite in cadrul unei intalniri cu omologii baltici in orasul Palanga, din nordul Lituaniei.

"Statele baltice ar trebui sa continue sa reaminteasca, in mod constant, lumii despre anexarea ilegala a Crimeii (...) Lupta impotriva terorismului si solutionarea conflictului din Siria nu ar trebui sa fie in detrimentul Ucrainei", a subliniat ministerul leton de Externe.

Citeste si:
Atenționare de călătorie MAE: Franța, perturbări ale zborurilor pe...
Atenționare de călătorie MAE:...

"Nevoia de a rezolva problema SI nu ar trebui sa ne afecteze pozitia fata de Rusia", a avertizat Marcin Kierwinski, un parlamentar al opozitiei -Platforma Civica Liberala (PO)- din Polonia.

"Chiar daca nu este un anunt oficial, Moscova spera ca daca respectiva coalitie contra SI va fi agreata, presiunea in cazul Ucrainei se va slabi si un anumit numar de tari vor spune "da" si din moment ce luptam impreuna, sanctiunile nu vor fi prelungite", a declarat Wojciech Lorenz, analist polonez, pentru AFP. "De asta trebuie sa ne temem", a adaugat acesta.

Philippe Migault, de la Institutul pentru Relatii Internationale si Strategice din Franta, considera ca relatiile internationale sunt marcate de "cinism", explicand ca "prioritatea noastra nu este acum ce se intampla in Ucraina; proritatile noastre sunt cele 130 de victime ale atentatelor din Paris".

"Sa nu mai ofere sprijin Ucrainei din cauza situatiei din Siria ar constitui o eroare strategica din partea Occidentului", a precizat Dmitro Kuleba, ambasadorul Ucrainei, pentru AFP. "Dar Occidentul nu va face asta, in pofida unor legaturi mai stranse cu Moscova in viitor", a adaugat Kuleba.

Citeste si:
Cutremure în Turcia și Siria. Bilanțul catastrofei a depășit 34.000...
Cutremure în Turcia și Siria....

Sanctiunile pe care UE le-a impus Rusiei dupa anexarea peninsulei Crimea in 2014 ar trebui revizuite luna viitoare. Surse diplomatice din Bruxelles spun ca sanctiunile vor fi prelungite, dar nu se stie pentru cat timp, in conditiile in care discutiile pe acest subiect nu au inceput inca, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.