Liderii europeni urmeaza sa ofere miercuri Africii ajutoare in valoare de pana la 3,6 miliarde de euro, in cadrul unor eforturi de gestionare a crizei migratiei care zguduie Europa, relateaza AFP in pagina electronica.

Aceasta rara reuniune la varf intre peste 50 de lideri de pe cele doua continente este cea mai recenta parte a strategiei Uniunii Europene (UE) de infruntare a celui mai mare aflux de refugiati si migranti cu care se confrunta Europa de la al Doilea Razboi Mondial incoace.

Banii au menirea sa-i convinga pe liderii africani sa accepte sa reprimeasca "imigrantii economici" din UE, in contextul in care tarile africane se tem ca ar urma sa piarda miliardele de dolari pe care ii trimit acasa cetatenii lor care muncesc in strainatate.

Comisarul european pentru Migrare Dimitris Avramopoulos a anuntat ca natiunile europene isi vor "consolida cooperarea" cu tarile africane in vederea protejarii refugiatilor, trimiterii inapoi acasa a migrantilor si opririi celor care ii trafica, oferind totodata tarilor africane canale oficiale de migrare. "De aceea este atat de important Summitul de la Valletta", sublinia comisarul la inceputul saptamanii. Ca stimulent, Comisia Europeana (CE) creeaza un "fond fiduciar" pentru Africa in valoare de 1,8 miliarde euro si indeamna statele membre UE sa adune aceasta suma - insa o sursa europeana afirma ca nu este sigura ca acest indemn ar urma sa fie ascultat.

Acesti bani urmeaza sa fie directionati catre lupta impotriva cauzelor profunde ale migratiei - saracia si conflictele armate.

Progresele inregistrate pe axa principala a actualei strategii a UE pe tema crizei migratiei - promovarea cooperarii cu Turcia - urmeaza sa fie discutate joi, la Valletta, cand liderii UE se vor reuni fara cei africani.

Turcia a devenit un punct de intrare a migrantilor in Europa mai important decat Africa, gazduind in prezent aproximativ doua milioane de refugiati sirieni. Insa tensiunile cu Ankara au subminat eforturile de limitare a numarului urias de oameni care incep aceasta calatorie catre Europa de pe coastele turce.

In contextul in care criza migratiei nu da semne sa se atenueze, in pofida apropierii iernii, Slovenia, un stat membru UE, a anuntat ca intentioneaza sa ridice eventuale "obstacole" - inclusiv garduri - la frontiera cu Croatia, pentru o opri afluxul de migranti.

Citeste si:
Macron acuză Rusia de propaganda anti-franceză în Africa. „Sunt...
Macron acuză Rusia de...

Dupa ce Ungaria si-a inchis frontiera luna trecuta, Slovenia s-a trezit pe principala ruta din Balcani, catre Europa de Nord, urmata de mii de migranti care sosesc in Grecia zilnic, traversand marea din Turcia.

"Externalizarea abuzurilor drepturilor"

Summitul UE-Africa a fost convocat cu mai multe luni in urma, pe cand ruta de pe Mediterana, din Libia devastata de un conflict intern, inca mai era principalul punct de plecare a migrantilor catre UE, la bordul unor ambarcatiuni fragile.

Insa UE vrea sa-si mentina concentrarea asupra migratiei din Africa, deoarece este o "problema pe termen lung", potrivit unui diplomat.

Eritreenii reprezinta cea mai mare parte a celor aproape 140.000 de migranti care au sosit anul acesta in Italia, din Africa, alaturi de aproximatv 18.000 de nigerieni si 8.000 de sudanezi, potrivit Organizatiei Internationale pentru Migratii (OIM).

Citeste si:
Record negativ. Numărul de nou-născuţi a fost cel mai mic din...
Record negativ. Numărul de...

Un oficial UE de rang inalt declara la inceputul saptamanii pentru presa ca oficiali africani doresc in continuare o revizuire a propunerilor cu privire la repatrierea si readmisia migrantilor. "Ei vor sa insistam mai mult asupra repatirerilor voluntare, mai mult decat asupra celorlalte tipuri de repatrieri", a declarat acest oficial sub protectia anonimatului.

Amnesty International si-a exprimat temerea ca summitul va consolida ideea unei "fortarete Europa".

"UE cauta o externalizare a problemei sale a migratiei. Acest lucru poate conduce la o externalizare a abuzurilor asupra drepturilor omului, ceea ce este un lucru destul de ingrijorator", a declarat pentru AFP Iverna McGowan, directoarea Biroului AI pentru institutii europene.

Insa Ozonnia Ojielo, un oficial de rang inalt de la Addis Ababa din cadrul Programului ONU pentru Dezvoltare (UNPD), a declarat pentru AFP ca cele doua parti se angajeaza intr-un dialog respectus prin care "recunosc totodata ca drepturile migrantilor si refugiatilor este necesar sa fie deplin protejate". "Nu este un limbaj al constrangerii. Este un limbaj al explorarii comune", a apreciat acest oficial.

Citeste si:
Dragnea, despre Iohannis: A furat Ziua Europei pentru el, a folosit...
Dragnea, despre Iohannis: A...

La summit iau parte lideri din peste 30 de tari africane - inclusiv din Libia, Eritreea, Etiopia, Somalia, Sudanul de Sud si Sudan - principalele tari din care fug oameni din calea unor conflicte si a reprimarii, scrie MEDIAFAX.

Iau parte, de asemenea, liderii Ciadului, Camerunului, Nigerului si Nigeriei - din bazinul Lacului Ciad - , o regiune din care au plecat 2,5 milioane de persoane, din cauza unei saracii lucii si a miscarii islamiste Boko Haram.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.