Florin Lupescu, consilier principal European Commission Directorate General Communications Networks, Content&Technology, a declarat ca reprezentantii Comisiei Europene doresc sa accelereze lucrurile privind piata digitala unica si sa se creeze un acces liber al continutului dincolo de frontiere.

Florin Lupescu a facut aceste afirmatii la International Digital Forum, care este organizat marti, la Bucuresti, de Asociatia pentru Comunicatii Digitale.

In acest context, Florin Lupescu a spus ca, in perioada urmatoare, activitatea legislativa in domeniul tehnologiei comunicatiilor si al informatiei urmeaza sa sufere modificari foarte importante. "La inceputul lunii mai, a fost adoptata comunicarea Comisiei in legatura cu piata digitala unica. Este o noua etapa in procesul de infaptuire a pietei unice europene, proces care a inceput in urma cu 60 de ani. Avansul tehnologic, in mod paradoxal, a generat fragmentari ale pietei", a declarat Florin Lupescu, precizand ca, la nivelul Uniunii Europene, exista intentia de a se crea o piata unica, fapt care reprezinta "o provocare extraordinar de mare". "Si momentul actual este foarte important, pentru ca, prin crearea pietei digitale unice, ne propunem sa desavarsim acest proces european", a spus Lupescu.

Potrivit acestuia, la sfarsitul acestui an si in anul urmator, eforturile legislative si de reglementare vor fi sustinute la nivelul Comisiei Europene. "Ne vom ocupa de reforma drepturilor de autor", a spus Lupescu, facand referire la un proiect de legislatie privind portabilitatea si la o reforma a regimului de autor, care va include si revizuirea directivei transmisiilor prin satelit si cablu TV.

Totodata, Florin Lupescu a vorbit despre preocuparea Comisiei Europene pentru "activitatile legate de geoblocking, blocaj geografic". "Este vorba despre intiativele in domeniul pietei unice care se vor referi la realitatile pe care le presupune lumea care nu este conectata", a spus Lupescu.

Pe de alta parte, cel de-al treilea mare pachet care este avut in vedere de Comisia Europeana este cel care priveste initiativele legate de cloud-ul european, proprietatea asupra datelor si libera circulatie a datelor. "Pana la jumatatea anului 2017, dorim sa inlaturam principalele bariere care impiedica libertatea de circulatie a datelor la nivelul Uniunii Europene. Aceasta cu atat mai mult cu cat suntem foarte mandri sa fim intr-o pozitie de lider in domeniul tehnologiei si dorim sa pastram la nivelul Uniunii Europene aceasta pozitie, care este extrem de importanta din punctul de vedere al competitivitatii globale la nivel mondial. In special datorita tehnologiilor telecom, aceasta reprezinta un varf de lance care creeaza oportunitati deosebite. Obiectivele noastre sunt de a crea un acces liber al continutului dincolo de frontiere, sa stabilim o comunicatie fara frontiere si sa trecem la ultima faza a eliminarii cheltuielilor de roaming si sa terminam cu discriminarea bazata pe locul unde te afli in Europa, un fel de interdictie nejustificata legata de geoblocking", a spus Florin Lupescu.

Citeste si:
IAB MIXX Awards, singurul festival internațional de digital din...
IAB MIXX Awards, singurul...

El a mai spus ca toate aceste adaptari care se vor desfasura in perioada urmatoare nu se pot realiza fara prezenta statelor membre si a unui angajament politic pentru realizarea acestora. "Continua sa fie o problema foarte mare chestiuni legate de alocarea spectrumului, de exemplu. Nu putem sa ne permitem sa avem o Europa a informatiilor si telecomunicatiilor fragmentata (...) Ea trebuie sa serveasca interesele cetatenilor nostri si ideea este de a se crea noi oportunitati de afaceri, pentru ca potentialul acestei piete este cifrat la zeci si zeci de miliarde. Vor fi consecinte sociale extraordinar de mari (...) Este o expresie care a inceput sa circule acum, persoane care nu au ocupatie pentru ca nu mai au unde sa fie ocupate. Iata o provocare la care trebuie sa raspundeti si pentru care, in momentul in care venim cu propuneri de modificarea legislatiei, trebuie sa le avem in vedere si sa acompaniem aceasta modificare a legislatiei si cu chestiuni de ordin social. Unul dintre lucrurile care trebuie avute in vedere este colaborarea intr-o forma cu totul si cu totul noua cu organismele de tip social care pot sa ajute si sa gaseasca solutii pentru adaptarile care vor urma", a mai afirmat Florin Lupescu.

Citeste si:
România scapă de MCV. Anunțul făcut de Comisia Europeană. Ursula...
România scapă de MCV. Anunțul...

Pe de alta parte, Florin Lupescu a spus ca Romania nu este la coada Europei din punctul de vedere al domeniului tehnologic. "Intr-adevar, tabela de marcaj pentru Agenda Digitala in ceea ce priveste Romania marcheaza niste intarzieri foarte importante, dar si niste avansuri extraordinare care s-au petrecut in ultima perioada", a spus Lupescu, precizand ca exprima in acest caz "o opinie personala" si nu punctul de vedere al Comisiei Europene.

La randul sau, Sorin Grindeanu, ministrul pentru Societatea Informationala, a declarat, marti, la International Digital Forum, ca Romania are aprobata Agenda Digitala pentru Romania 2020, ca parte a agendei europene. "Avem niste tinte de atins, acest lucru se va intampla inclusiv prin finantarile pe noul POC, programul operational pe competitivitate (...) Sigur ca avem pe anumite componente intarzieri fata de alte state membre, dar, pe de alta parte, chiar in acest domeniu, noi, romanii, chiar suntem foarte buni si lucrul acesta este cunoscut, inclusiv la nivel mondial. Sigur ca avem in tara zone albe, neacoperite. Avem in continuare asemenea zone albe, sigur ca avem indici de exemplu de folosire pe e-commerce, e-banking, inclusiv de utilizare a internetului de catre populatia din Romania procente sub media Uniunii Europene, dar avem si puncte tari (...) Tintele pe care noi ni le-am propus pe agenda digitala pentru Romania 2020, in acord cu Comisia Europana, sper - indiferent de ceea ce se va intampla in acesti sase ani - sa fie atinse (...) Optimismul meu este, sigur, unul rezervat, dar n-am niciun fel de temeri. Ceea ce ne-am propus pe Agenda Digitala, cu ajutorul pietei, vom atinge aceste tinte", a mai spus Grindeanu.

Citeste si:
Comisia Europeană: România, cel mai mare exportator de grâu din UE...
Comisia Europeană: România,...

La randul sau, Laura Georgescu, presedintele Consiliului National al Audiovizualului (CNA), a spus ca, pe 27 noiembrie, are loc exercitiul final de armonizare a tuturor parerilor statelor membre ale Uniunii Europene pe modificarea Directivei Europene a Serviciilor Media Audiovizuale. "Vestea buna este una singura, se schimba directiva. Vestea si mai buna pentru Romania este ca chiar Consiliul National al Audiovizualului este principalul artizan al schimbarii principiului tarii de origine cu cel al tarii de destinatie. Ne-am plans in primul rand la Comisie de programele destinate copiilor si adolescentilor, explicand ca avem probabil numarul record de minori lasati singuri acasa pentru ca parintii sunt plecati sa munceasca in Uniune. Se pare ca ne va iesi aceasta modificare. Urmarea ei, probabil, se va imbunatati si reglajul legat de publicitate, pe care o impart atat televiziunile licentiate in Romania, cat si cele care vin doar ca sa fie retransmise si sunt licentiate in alte state. Si nu in ultimul rand, va exista mai mult ca sigur o modificare a legislatiei secundare, in sensul ca, totusi, data fiind performanta tehnica, cel putin teoretic, ar trebui sa ne asteptam la continut mult mai bun calitativ, mai original, mai atent gandit pentru media dinamica cu care tineretul deja traieste. Nu numai ca nu mai consuma televiziune asezat in scaun, dar nici macar nu-l mai intereseaza sa deschida aparatele TV", a spus Laura Georgescu.

Citeste si:
Făina de greiere, în magazinele din România. Cât costă un kilogram
Făina de greiere, în...

International Digital Forum 2015 este organizat, marti, la Bucuresti de Asociatia pentru Comunicatii Digitale (ACD). La eveniment participa reprezentanti ai industriei de telecomunicatii din Romania si din strainatate, dar si membri ai autoritatilor romane care reglementeaza acest domeniu, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.