Ministrii de Externe din cadrul Uniunii Europene vor dezbate luni modalitati de rezolvare a conflictului din Siria, pe fondul ingrijorarilor despre implicarea militara a Rusiei si incertitudinii privind viitorul rol al presedintelui Bashar al-Assad, informeaza agentia de presa DPA in pagina online.

Conflictul sirian a ucis cel putin 250.000 de oameni din 2011, potrivit ONU. Peste jumatate din populatia tarii de 22,4 milioane de persoane a fost stramutata la nivel intern sau peste hotare. Anul acesta, agravarea conditiilor in taberele de refugiati a determinat un numar fara precedent de sirieni sa caute azil in interiorul UE, ceea ce a atras dupa sine declansarea celei mai mari crize a migratiei de la al Doilea Razboi Mondial, scrie MEDIAFAX.

Siria "este in criza de mult timp, insa problema migratiei a adus aceasta criza acasa pentru toti cetatenii nostri intr-un mod foarte practic si semnificativ", a spus un diplomat UE saptamana trecuta.

Blocul comunitar sustine eforturile coordonate de ONU privind negocierea unei solutii politice, precum si lupta condusa de o coalitie internationala impotriva gruparii Stat Islamic, care a ocupat teritorii extinse din tara.

Diplomatia internationala din jurul conflictului din Siria a ajuns intr-o noua faza pe data de 30 septembrie, cand autoritatile de la Moscova au lansat o campanie aeriana care a tintit in aparenta gruparea SI. Cu toate acestea, guvernele din Vest sunt de parere ca Rusia, un aliat al lui al-Assad, tinteste oponenti ai regimului acestuia.

Tensiunile sunt deja mari intre Moscova si Bruxelles, in ceea ce priveste conflictul din estul Ucrainei, problema care nu se afla in mod oficial pe agenda discutiilor de luni.

O "recalculare" are loc acum in interiorul UE privind Siria, a spus diplomatul, adaugand: "Nu putem elabora abordarea noastra la aceasta criza limitandu-ne la...relatia cu Rusia".

In interiorul Europei, exista un "consens ca al-Assad nu va fi parte din guvernarea viitoare a Siriei", a spus vineri un oficial UE. Unele state membre, inclusiv Germania, considera insa ca acest regim trebuie inclus in negocierile privind viitorul tarii. "Aranjamentele flexibile de tranzitie" i-ar putea permite lui Assad sa ramana la putere in timpul "unui stadiu de tranzitie definit in mod clar", a spus diplomatul UE saptamana trecuta, adaugand ca nu crede ca exista vreun dezacord printre statele membre asupra acestui aspect.

Citeste si:
Cutremure în Turcia și Siria. Bilanțul catastrofei a depășit 34.000...
Cutremure în Turcia și Siria....

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.