Ucraina si separatistii prorusi au anuntat miercuri un acord cu privire la retragerea armamentului de calibru de sub 100 de milimetri la 15 kilometri de o parte si de alta a liniei frontului, in estul rebel, relateaza AFP in pagina electronica.

Aceasta initiativa, aprobata dupa trei luni de negocieri, a fost anuntata cu doar 48 de ore inaintea unui summit prevazut vineri la Paris intre liderii ucrainean, rus, francez si german, menit sa avanseze procesul de pace in Ucraina. Seful diplomatiei germane Frank-Walter Steinmeier a salutat acest anunt, insistand asupra implementarii acordurilor de pace in estul Ucrainei, semnate in februarie, la Minsk, in urma unei medieri franco-germane.

Acordurile, cunoscute si sub numele de Minsk 2, prevedeau doar retragerea armamentului de calibru de peste 100 de milimetri, insa aceasta clauza a fost incalcata in mod repetat si s-a soldat cu moartea a peste 1.000 de persoane, denunta observatori internationali.

Acordul cu privire la retragerea armamentului cu calibrul sub 100 de milimetri a fost semnat marti seara, la Minsk, de emisarii ucrainean, rus si OSCE din cadrul Grupului de contact pentru estul Ucrainei, a anuntat miercuri Daria Olifer, o purtatoare de cuvant a emisarului ucrainean Leonid Kucima.

Punerea in aplicare a acestui acord este prevazuta in termen de 41 de zile - pana cand fiecare parte urmeaza sa-si retraga armamentul la 15 kilometri distanta de linia frontului, scrie MEDIAFAX.

Liderul "republicii populare" de la Donetk (DPR) Aleksandr Zaharcenko a promulgat textul miercuri seara, iar cel de la Lugansk (LPR), Igor Plotnitki, urma sa-l promulge de asemenea miercuri seara. "Este vorba despre un progres incontestabil in vederea solutionarii conflictului", a subliniat Zaharcenko.

In opinia emisarului sau, Denis Pusilin, crearea unei zone-tampon de 30 de kilometri "va insemna sfarsitul razboiului".

Seful Misiunii OSCE de monitorizare in estul Ucrainei Ertugrul Apakan a salutat "un pas catre pace si stabilizare, in interesul poporului din Ucraina".

Un purtator de cuvant militar ucrainean, Andrii Lisenko, a salutat, de asemenea, "o masura foarte importanta, o victorie diploamtica" a Kievului. "Acest lucru nu este suficient", a avertizat, insa, seful diplomatiei germane.

"Avem nevoie de mai mult, si anume este necesar, de asemenea, ca armamentul greu sa fie retras din zonele de conflict, iar rolul OSCE sa fie respectat si consolidat, asa cum s-a convenit la Minsk. Este nevoie, de asemenea, ca multe alte puncte ale acordurilor de la Minsk sa fie puse in aplicare", a subliniat el, in continuare, intr-un mesaj postat pe Twitter.

Citeste si:
A început armistițiul temporar dintre Israel și Hamas. Care sunt...
A început armistițiul...

Partea politica a acordurilor de la Minsk prevede o larga autonomie pentru regiunile rebele si organizarea unr alegeri locale in acestea - in baza legislatiei ucrainene -, pana la sfarsitul anului. Dar separatistii insista sa organizeze propriile alegeri, pe 18 octombrie in "republica populara" de la Donetk si pe 1 noiembrie la Lugansk - si nu pe 25 octombrie, odata cu restul tarii.

Ucraina solicita, la randul ei, sa preia controlul asupra frontierei sale de stat cu Rusia. Ea nu detine controlul asupra unei portiuni de aproximativ 400 de kilometri a acestei frontiere, dupa 17 luni de razboi, soldat cu peste 8.000 de morti.

Summitul prevazut vineri la Paris reprezinta "o oportunitate destul de rara in vederea avansarii in acest subiect. Sper ca Moscova si Kievul sunt dispuse sa coopereze in acest sens", a subliniat Steinmeier.

Citeste si:
Mai multe regiuni din Ucraina au fost țintite de lovituri puternice...
Mai multe regiuni din Ucraina...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.