Presedintele CE Jean-Claude Juncker, care urmeaza sa prezinte pe 9 septembrie noi propuneri de gestionare a crizei imigrantilor, intentioneaza sa mareasca de patru ori numarul numarul solicitantilor de azil de repartizat intre statele membre UE, declara oficiali europeni, relateaza Reuters online.

In contextul in care Germania si Franta s-au raliat joi propunerii sale cu privire la introducerea unor cote obligatorii, Comisia Europeana (CE) studiaza posibilitatea sa le ceara celor 28 sa accepte 160.000 de solicitanti de azil, care au sosit in ultimele saptamani in Italia, Grecia si Ungaria. In mai, Bruxellesul cerea intregului bloc sa accepte 40.000 de azilanti, sositi in Italia si Grecia, dar intentioneaza sa tripleze acest numar, din cauza afluxului de imigranti constatat in vara, si sa-i adauge alti aproximativ 50.000 de solicitanti de azil sositi in Ungaria.

Liderii statelor membre au refuzat la summitul din iunie introducerea unei sistem de cote, care propunea repartizarea in functie de marimea si puterea tarilor, preferand voluntariatul, scrie MEDIAFAX. Insa ofertele voluntare ale statelor membre UE nu depasesc, in prezent, 32.000 de locuri, in timp ce numarul imigrantilor ajunsi in Italia, Grecia si, in plus, in Ungaria, depaseste sute de mii, un numar fara precedent de la Razboaiele din fosta Iugoslavie, in anii '90.

Cu scopul de a depasi reticentele foarte puternice de a primi refugiati ale unui numar de state din Europa de Est, Comisia ar putea sa propuna posibilitatea de a plati pentru acceptarea imigrantilor de catre alt stat membru, a declarat un oficial.

Presiuni asupra statelor din Europa de Est

Ralierea Frantei si Germaniei la mecanismul de repartizare obligatorie preconizat de catre Comisia Europeana si deja sustinut puternic de Italia, sporeste presiunea asupra statelor din Europa de Est.

Cu o zi inainte de reuniunea ministrilor europeni de Externe, care se intalnesc vineri la Luxemburg, sefii diplomatiilor germana, franceza si italiana i-au trimis o scrisoare comuna Inaltului Reprezentant UE pentru Politica Externa si de Securitate Federica Mogherini in care-i cer sa aiba o abordare mai centralizata asupra dosarului.

Tot vineri se reunesc, la Praga, si sefii guvernelor polonez, ungar, slovac si ceh, cu scopul de a-si coordona pozitiile.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

Intr-o vizita la Bruxelles, premierul ungur Viktor Orban a declarat ca este pregatit sa examineze cote de repartizare, in cazul in care-i este prezentata o asemenea propunere. "Exista o abordare diferita a tuturor acestor probleme, intre statele occidentale si cele din Europa Centrala (...). Acesta nu este un lucru bun. Ne-ar placea, asadar, sa cooperam si sa gasim un teren de intelegere", a declarat el, referindu-se la reuniunea de la Praga.

Premierul polonez Ewa Kopacz si-a reafirmat opozitia fata de introducerea unor cote, dar a anuntat ca Varsovia este pregatita sa "discute despre amploarea angajamentului (sau) pe o baza voluntara".

Polonezul Donald Tusk, predecesorul ei in postul de premier, dar care a devenit presedintele Consiliului European, a declarat, la primirea lui Orban la Bruxelles, ca "necesitatea, astazi, este sa primim in mod echitabil in UE cel putin 100.000 de refugiati". "Tarile care nu sunt in mod direct afectate de aceasta criza si care au beneficiat de solidaritatea UE in trecut trebuie sa o impartaseasca cu cei care au nevoie de ea", a adaugat Donald Tusk. "Este intr-adevar paradoxal ca cele mai mari tari din Europa, ca Germania si Italia, sa aiba nevoie de solidaritatea noastra. La fel ca Ungaria", a spus el.

Citeste si:
Peste 5,2 milioane de ucraineni și-au părăsit țara de la începutul...
Peste 5,2 milioane de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.