Rusia este principalul suspect intr-un atac cibernetic sofisticat asupra unei retele neclasificate de e-mail a Statului Major Interarme al Statelor Unite, care a determinat luna trecuta Pentagonul sa restrictioneze accesul la parti ale retelei, potrivit unor oficiali, relateaza Reuters online.

Informatii preliminare leaga puternic Rusia de acest atac, a declarat un oficial american joi, solicitand protectia anonimatului deoarece ancheta este in curs.

"A fost un atac de tip spearphishing ale carui urme duc catre aceasta tara", a declarat oficialul, intrebat despre o posibila implicare a Rusiei. E-mailurile de tip spearphishing pretind ca sunt de la colegi.

Un al doilea oficial, care a solicitat de asemenea protectia anonimatului, a desemnat Rusia ca principalul suspect, dar a subliniat ca anchetatorii au nevoie de timp sa atribuie atacurile Rusiei cu fermitate. Pentagonul a refuzat sa comenteze cu privire la ancheta. Secretarul american al Apararii Ash Carter a acuzat hackeri rusi, la sfarsitul lui aprilie, de o "intruziune" cibernetica intr-o retea militara americana neclasificata, anul acesta, precizand ca acestia au descoperit o vulnerabilitate veche care nu a fost solutionata.

In cazul respectiv, spunea Carter, Pentagonul a identificat rapid atacul si a dispus "vanarea intrusilor in 24 de ore".

In cazul de fata, accesul personalului Statului Major Interarme american - pentru care lucreaza aproximativ 2.500 de civili si militari - la sistemul neclasificat de e-mail a fost restrictionat sever incepand din ultimul weekend al lui iulie. Restul Pentagonului pare sa fie neafectat.

Oficiali au declarat pentru Reuters ca atacul a purtat marcile unor actiuni ale unui stat strain, spre deosebire de un hacker mai putin sofisticat.
Dmitri Alperovici, directorul pentru tehnologie si cofondatorul CrowdStrike, o firma din domeniul securitatii cibernetice, a declarat ca societatea sa a observat o "escaladare masiva" a atacurilor cibernetice legate de Guvernul rus, dupa ce Occidentul a impus Rusiei sanctiuni, anul trecut, in urma anexarii Crimeei, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Sondaj INSCOP: Aproape 40% dintre români sunt de părere că Ucraina...
Sondaj INSCOP: Aproape 40%...

El a declarat ca nu detine informatii despre presupusul atac asupra retelei Statului Majore Interarme, dar ca firma sa a detectat un numar mare de atacuri - vizand atat agentii americane din domeniul Securitatii Nationale americane, cat si societati comerciale - ale unui grup de hackeri cunoscut sub numele de "Cozy Bear", care are legaturi clare cu Guvernul rus.

Cozy Bear s-a angajat intr-o serie de atacuri cibernetice, de la spearphishing si pana la atacuri mai sofisticate si mai complexe.

Ultima serie de atacuri a folosit sute de e-mailuri cu un fisier .zip atasat care, daca este accesat poate introduce un program de tip malware in retelele unei organizatii, a declarat Alperovici.

"Odata ce obtin un picior de pod isi pot dovedi maiestria (in ale spionajului)", a subliniat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.