Barack Obama a lansat luni primul plan al Statelor Unite de limitare a emisiilor de carbon produse de centralele electrice, intr-un efort fara precedent impotriva modificarilor climatice, provocand proteste din partea industriei miniere si Congresului, relateaza DPA, care prezinta masurile.

- Guvernul american a anuntat anul acesta, anterior, ca intentioneaza sa reduca - pana in 2030 - emisiile de gaze cu efect de sera per ansamblu cu un interval de 26 pana la 28% fata de nivelul din 2005. Executivul si-a luat acest angajament in cadrul Conventiei-Cadru ONU cu privire la Modificarile Climatice, inainte de negocierile de la Paris, in decembrie, in vederea ajungerii la un nou acord global de mediu.

- Aproximativ o treime din emisiile americane poluante provin de la centralele pe carbune.

- Planul pentru Energie Curata (Clean Power Plan) al lui Obama indeamna centralele electrice sa-si reduca, pana in 2030, emisiile cu 32% fata de nivelul din 2005.

- Potrivit Planului, energiile regenerabile vor reprezenta, pana in 2030, 28% din capacitatea energetica americana.

- Casa Alba afirma ca, pana in 2030, o familie medie de americani va economisi in medie 85 de dolari pe an din factura la curentul electric.

- Statele se bucura de flexibilitate in ceea ce priveste alegerea modului in care vor proceda - energii regenerabile, energie curata si/sau plafoane si comert. Ele sunt obligate sa-si prezinte planurile pana in septembrie 2016, dar pot solicita o prelungire de doi ani. Termenul-limita al conformarii este 2022, cu o faza progresiva pana in 2030.

Agentia germana de presa prezinta, de asemenea, principalele reactii politice fata de plan.

Aspirantul republican la presedintie Jeb Bush a condamnat planul lui Obama, notand ca emisiile americane se afla sub nivelul de la mijlocul anilor '90, in pofida unei cresteri a populatiei cu 50 de milioane de oameni, si ca "luarea energiei" de la state nu este raspunsul in solutionarrea unor "probleme ca asta".

Aspiranta democrata la presedintie Hillary Clinton a salutat planul, catalogandu-l drept "un pas semnificativ, care ofera statelor posibilitatea sa aleaga" cum sa reduca poluarea cu dioxid de carbon. Planul "va avea nevoie sa fie aparat, deoarece republicanii si defetistii - inclusiv fiecare dintre candidatii republicani la presedintie - nu vor oferi nicio solutie credibila", a apreciat ea.

Citeste si:
Fostul preşedinte american, Barack Obama, a fost depistat pozitiv...
Fostul preşedinte american...

Oameni de stiinta din domeniul mediului sunt de acord ca actuala tendinta de crestere a temperaturii Pamantului este necesar sa fie coborata cu doua grade Celsius fata de nivelul din perioada preindustriala, pentru a se evita aparitia unor conditii meteorologice catastrofale si cresterea nivelului marilor, care ameninta populatii. Temperatura a crescut cu 0,8 grade din 1880 si pana in prezent, potrivit NASA.

Administratia americana pentru Protectia Mediului (EPA) preconiza in iunie ca Statele Unite vor inregistra cate 69.000 de morti, in medie, anual, pana in 2.100, din cauza consecintelor modificarilor climatice - si anume 57.000 de morti din cauza calitatii proaste a aerului si 12.000 din cauza temperaturilor extreme in 49 de orase.

Obama a promovat, anterior, intre altele, programe ca stabilirea unor standarde mai stricte pentru eficienta combustibililor de vehicule; autorizarea unor proiecte in domeniul energiei regenrabile - instalarea unor panouri solare si mori de vant pe terenuri federale - si acordarea unor stimulente pentru proiecte in domeniul energiei regenerabile, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Casa Albă respinge acuzațiile că SUA ar profita de pe urma...
Casa Albă respinge acuzațiile...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.