Institutul Cultural Roman de la Beijing, a 18-a filiala din strainatate a Institutului Cultural Roman, prima prezenta culturala institutionala a tarii pe continentul asiatic, a fost inaugurat marti, directorul general al institutiei fiind scriitorul si traducatorul Constantin Lupeanu.

La eveniment au participat secretarul de stat Radu Podgorean, reprezentanti ai Ministerului Culturii si Ministerului Afacerilor Externe din Republica Populara Chineza, ai autoritatilor locale si ai mediului academic, inclusiv experti chinezi in limba si literatura romana si reprezentanti ai presei, informeaza un comunicat remis MEDIAFAX de Institutul Cultural Roman (ICR).

Programul manifestarii a inclus alocutiuni sustinute de oficialii roman si chinez, mesajul presedintelui Institutului Cultural Roman, Radu Boroianu, dar si vernisajul expozitiei de grafica si tapiserie "Traditie si Modernitate", semnata de Mircia Dumitrescu si Anna Maria Orban.

In discursul sau, secretarul de stat Radu Podgorean a subliniat ca deschiderea Institutului Cultural Roman de la Beijing este un moment cu o semnificatie remarcabila in ansamblul relatiilor romano-chineze si, in acelasi timp, un deschizator de drum pentru diversificarea si consolidarea acestor legaturi, prin promovarea diplomatiei culturale, componenta esentiala a diplomatiei moderne.

Mesajul transmis de presedintele Institutului Cultural Roman, Radu Boroianu, cu aceasta ocazie a evidentiat faptul ca Institutul Cultural Roman de la Beijing va continua o valoroasa traditie, va face cunoscuta excelenta romaneasca in noile domenii ale culturii in sens larg si va avea, astfel, un rol strategic in reteaua institutelor culturale romanesti din strainatate.

Acordul intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Populare Chineze cu privire la infiintarea reciproca a Institutului/ Centrului Cultural, semnat pe 25 noiembrie 2013, asigura temeiul legal pentru includerea ICR Beijing in reteaua institutelor culturale romanesti din strainatate. Institutul Cultural Roman de la Beijing se afla in mall-ul Galaxy SOHO, din districtul Dongcheng.

Comisiile de politica externa si de cultura din Senat au avizat favorabil, pe 24 iunie 2014, propunerea ICR privind numirea scriitorului si traducatorului Constantin Lupeanu, fost ambasador in China, in functia de director general al ICR Beijing.

Citeste si:
Lavrov, despre legăturile cu Occidentul: „Va adânci relația cu...
Serghei Lavrov: Moscova nu e...

Astfel, in prezent, reteaua institutelor culturale romanesti din strainatate cuprinde 18 filiale - Beijing, Berlin, Bruxelles, Chisinau, Istanbul, Lisabona, Londra, Madrid, New York, Paris, Praga, Roma, Stockholm, Tel Aviv, Varsovia, Venetia, Viena si Budapesta, care a primit, in decembrie 2007, o extensie la Seghedin.

Misiunea Institutului Cultural Roman este promovarea culturii si civilizatiei nationale in tara si in afara ei, potrivit site-ului institutiei. Cresterea vizibilitatii valorilor culturale romanesti in lume constituie scopul principal al activitatilor desfasurate de ICR. Activitatea Institutului Cultural Roman este inteleasa ca o modalitate complementara de atingere a obiectivelor strategice ale Romaniei, alaturi de initiativele externe de factura politica si economica. O directie prioritara de actiune a ICR priveste comunitatile din tarile vecine in care limba romana este vorbita ca limba materna.

Citeste si:
Provizii de alimente și uși sigilate, înainte de marea testare...
Provizii de alimente și uși...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.