Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat luni că Moscova va lua în considerare ofertele din partea Occidentului pentru a restabili legăturile și va hotărî dacă acest lucru este necesar. Oficialul a precizat, în schimb, că se va concentra pe dezvoltarea relațiilor cu Beijingul.

Serghei Lavrov susține că Moscova nu este sigură că are nevoie de reluarea legăturilor cu Occidentul, dar va adânci relația cu Beijingul

Într-o sesiune de întrebări și răspunsuri la un eveniment organizat la Moscova, ministrul Lavrov a spus că Occidentul a îmbrățisat rusofobia după declanșarea războiului în Ucraina, descrisă de Rusia ca „operațiune militară specială”.

Kremlinul lucrează pentru a înlocui mărfurile importante din țările occidentale, a spus el și, în viitor, se va baza doar pe țări „de încredere”, care nu au obligații față de Occident.

„Dacă ei (Occidentul) vor să ofere ceva în ceea ce priveşte reluarea relaţiilor, atunci ne vom gândi serios dacă vom avea nevoie sau nu”, a spus ministrul rus de Externe.

Șeful diplomației ruse și-a exprimat nemulțumirile față de țările occidentale despre care a spus că sunt hotărâte să schimbe regulile relațiilor internaționale în detrimentul Rusiei.

„Trebuie să încetăm să fim dependenţi în orice fel de aprovizionarea cu absolut orice din Occident pentru a asigura dezvoltarea unor sectoare de importanţă critică pentru securitatea, economia sau sfera socială a patriei”, a spus el.

Serghei Lavrov a spus că obiectivul Rusiei este acum de a dezvolta în continuare legăturile cu China. „Acum, că Occidentul a luat o 'poziţie a dictatorului', legăturile noastre economice cu China vor creşte chiar mai rapid", a mai spus Lavrov.

„Pe lângă veniturile directe pentru bugetul de stat, aceasta este o şansă de a dezvolta estul îndepărtat şi estul Siberiei”, a adăugat el.

Citeste si:
Dispariții subite în China. Vestea morții mai multor oficiali,...
Dispariții subite în China....

China are tehnologii ale informației și comunicațiilor „care nu sunt în niciun fel inferioare Occidentului. Un acord bun în acest domeniu va asigura beneficii reciproce”. Oficialul rus a menționat că Moscova se va baza „doar pe ea însăşi şi pe ţările care s-au dovedit a fi de încredere şi care nu dansează cum le cântă alţii. Dacă ţările occidentale îşi schimbă viziunea şi propune o formă de cooperare, atunci vom putem lua o hotărâre”.

Ucraina a deschis aproape 13.000 de dosare având legătură cu presupuse crime de război

Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a declarat recent că acum autoritățile ucrainene au deschis aproape 13.000 de dosare legate de presupuse crime de război comise de armata rusă în cursul războiului din Ucraina. Venediktova a precizat că în dosarul de bază împotriva Federaţiei Ruse figurează peste 600 de suspecţi.

Citeste si:
Beri străine pe rafturile magazinelor din Moscova, deși...
Beri străine pe rafturile...

„La ora actuală, avem peste 13.000 de cazuri (în curs de investigare) doar cu privire la crimele de război', a spus Venediktova într-un interviu pentru Washington Post.

„La această categorie au fost comunicate suspiciuni referitoare la 49 de persoane împotriva cărora am deschis dosare penale pentru crime de război”, a declarat Venediktova în cadrul deschiderii luni a expoziţiei Russia War Crimes House în clădirea care a fost timp de mai mulţi ani 'casa Rusiei la Davos', unde în prezent se desfăşoară Forumul Economic Mondial, relatează Reuters şi Interfax-Ukraina, citate de Agerpres.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 24 Mai 2022 - 09 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.