Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, i-a informat joi pe omologii săi din statele BRICS despre evoluția campaniei militare ruse în Ucraina, în timpul unei reuniuni ministeriale a acestui grup format din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud. Comparativ cu statele occidentale, aceste teritorii s-au abținut să critice agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Serghei Lavrov a informat statele BRICS despre campania militară rusă în Ucraina

„Lavrov i-a informat detaliat despre principalele aspecte ale evoluţiei situaţiei în Ucraina în cadrul operaţiunii militare speciale”, se arată într-un comunicat al MAE rus.

Țările BRICS nu au criticat invazia Rusiei în Ucraina. În plus, China, de exemplu, a considerat că Occidentul și NATO sunt direct responsabile pentru acest conflict și a criticat extinderea NATO către est, cât și expedierea de arme către Ucraina, acțiune care potrivit Beijingului nu face decât să agraveze conflictul. La rândul ei, India și-a sporit considerabil achizițiile de petrol rusesc și a refuzat să se alăture sancțiunilor contra Rusiei.

„Miniştrii au dezbătut teme legate de consolidarea principiilor colective în afacerile internaţionale, conflictele regionale, combaterea noilor provocări şi ameninţări, precum şi interacţiunea ţărilor BRICS în spaţiile multilaterale”, a transmis de asemenea MAE rus.

În cadrul reuniunii, adaugă oficialul rus, s-a desfășurat și o sesiune în format extins, cu participarea miniștrilor de Externe din Argentina, Egipt, Indonezia, Kazahstan, Nigeria, EAU, Arabia Saudită, Thailanda și Senegal, la care s-a dezbătut interacțiunea în cadrul ONU, OMC și G20. După întrunire, părțile au aprobat o declarație comună, a mai informat MAE rus, fără să ofere amănunte.

ONU îndeamnă Rusia și Ucraina să reia negocierile de pace

ONU a îndemnat joi cele doi țări aflate în conflict să reia tratativele de pace, care se află într-un punct mort, în Turcia, bazându-se pe contractele avute pentru operațiunile de evacuare de la Mariupol.

Operaţiunile de evacuare a civililor derulate în comun de Comitetul Internaţional al Crucii Roşii şi ONU, dar şi predarea combatanţilor de la Azovstal în aceste ultime zile „nu ar fi putut avea loc fără cooperarea între autorităţile Federaţiei Ruse şi Ucrainei”, a declarat responsabilul ONU pentru situaţii de urgenţă, Martin Griffiths, în cadrul unui briefing de presă de la Geneva.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

„Îmi place să cred că faptul că această cooperare a funcţionat relativ bine, în orice caz mult mai bine decât în săptămânile precedente, este ceva pe care putem construi", a spus el.

„Trebuie să insistăm asupra virtuţii dialogului pentru a pune capăt acestui război", a subliniat el, făcând apel la reluarea discuţiilor care s-au desfăşurat sub egida Turciei între diplomaţi ucraineni şi ruşi.

„Trebuie să ne întoarcem" la masa de negociere, a insistat Griffiths.

Turcia a găzduit de două ori negocieri directe între cele două teritorii, iar președintele turc și-ar dori acum un summit cu participarea liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, și a președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 20 Mai 2022 - 09 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.