Preşedintele Volodimir Zelenski a susținut că se înregistrează progrese în eforturile Ucrainei de a-şi asigura garanţii de securitate internaţională.

Volodimir Zelenski a susținut că sunt progrese în eforturile de obținere a unor garanții de securitate

„Negociem cu principalele naţiuni ale lumii pentru a oferi Ucrainei încredere în securitate pentru deceniile următoare”, a comunicat miercuri seară preşedintele Zelenski în discursul său video zilnic.

Garanțiile de securitate internațională s-au numărat printre subiectele discutate la reuniunea G7 de duminică la care Ucraina a participat pentru prima dată.

„Este prima dată în istoria statului nostru când este posibil să se stabilească astfel de garanţii. Nu ceva într-un memorandum, nu vreo dorinţă declarativă pentru un anumit curs, ci garanţii specifice", a spus preşedintele ucrainean.

Acestea ar fi „nu numai semnificative din punct de vedere juridic, ci şi enunţate astfel încât să fie clar: ce anume, cine exact şi cum exact ne garantează", a adăugat Volodimir Zelenski.

Una din cererile Rusiei pentru a pune capăt ostilităţilor armate este un angajament clar al Ucrainei faţă de neutralitatea sa politică, pentru care Kievul caută garanţii puternice de securitate internaţională.

Președintele ucrainean a discutat cu cancelarul Scholz

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că a vorbit cu cancelarul german Olaf Scholz și a discutat despre ajutorul defensiv, cooperarea în sectorul energetic și creșterea sancțiunior împotriva Rusiei.

„Apreciem nivelul ridicat de dialog cu Germania şi sprijinul pentru lupta noastră!" a scris preşedintele ucrainean pe Twitter.

Purtătorul de cuvânt al guvernului german Steffen Hebestreit a spus că Olaf Scholz a marcat în cadrul convorbirii că depinde de Rusia să pună capăt imediat ostilităţilor din Ucraina, să retragă trupele şi să restabilească integritatea şi suveranitatea teritorială a Ucrainei.

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

Preşedintele Zelenski l-a informat pe cancelarul Scholz despre statutul negocieri intermitente cu Rusia pentru a pune capăt violenţelor, a mai informat Hebestreit.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 12 Mai 2022 - 11 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.