Guvernul Greciei a capitulat aproape in totalitate in fata conditiilor creditorilor internationali si s-a angajat sa aplice rapid noi masuri dure de austeritate, pentru a primi in schimb imprumuturi de circa 80 de miliarde de euro, in urmatorii trei ani, relateaza MarketWatch.

"Eurosummit-ul a ajuns in unanimitate la un acord. Suntem gata sa apelam la Mecanismul European de Stabilitate pentru Grecia, cu sprijin serios pentru reforme", a afirmat pe Twitter presedintele Donald Tusk, care a prezidat negocierile maraton de la Bruxelles, incheiate in dimineata zilei de luni. Acordul, convenit dupa 22 de ore de discutii dure dintre liderii zonei euro si ministrii de Finante, impune ca Guvernul elen sa capituleze probabil aproape in totalitate la cererile creditorilor.

Pana miercuri, Parlamentul din Atena trebuie sa aprobe reforma pensiilor si majorarea TVA, masuri respinse de greci la referendumul de saptamana trecuta. Grecia trebuie sa aplice reglementarile UE care permit inchiderea bancilor cu probleme, costurile fiind suportate de investitori si creditori. "Trebuie refacuta increderea", a declarat cancelarul german Angela Merkel, intr-o conferinta de presa.

Inainte de inceperea negocierilor pentru al treilea program de salvare, acordul liderilor din zona euro trebuie aprobat si de celelalte parlamente. Decizia oficiala este asteaptata pana la sfarsitul saptamanii.

Pentru a ajuta Grecia sa acopere necesarul de finantare pe termen scurt, ministrii de Finante din zona euro trebuie sa discute o asa-zisa finantare punte, a precizat Tusk. Ministrul leton Taavi Roivas a scris pe Twitter ca Europa a decis un parcurs, el precizand ca totul depinde de implementare.

Intr-o concesie fata de Grecia, guvernele din zona euro vor analiza masuri pentru a face datoria sustenabila, de exemplu prin prelungirea termenelor de rambursare, scrie MEDIAFAX. Noul program de salvare, care va fi negociat dupa primele masuri de reforma si de reducere a cheltuielilor, vor contine masuri care vor merge dincolo de supravegherea si controlul suportat de alte guverne din zona euro care au beneficiat de programe de sustinere financiara.

Citeste si:
Angela Merkel, prima reacție despre invazia Rusiei în Ucraina
Angela Merkel, prima reacție...

Cea mai importanta masura ceruta de creditori este crearea unui fond de circa 50 de miliarde de euro, sub forma de active de stat care trebuie privatizate sau lichidate in urmatorii ani.

Fondul va fi sub supraveghere europeana, a precizat cancelarul Merkel. Majoritatea banilor obtinuti vor fi folositi la plata datoriilor si recapitalizarea bancilor, iar 12,5 miliarde de euro pentru investitii, a mai spus Merkel. "Avantajele depasesc dezavantajele", a spus cancelarul german, avertizand ca revenirea economiei elene la crestere va fi lunga si dificila.

In pofida concesiilor mari facute de premierul elen Alexis Tsipras, viitorul Greciei in uniunea monetara este inca incert. Aprobarea noilor masuri de austeritate de catre Parlamentul de la Atena poate diviza partidul de guvernamant Syriza si partenerul de dreapta din coalitie, Grecii Independenti, ceea ce ar putea duce la organizarea de alegeri anticipate. Totodata, nu se stie cand vor fi deschise bancile, a caror activitate a fost suspendata in cea mai mare parte in utimele doua saptamani, sau cum va plati Grecia o datorie de 4,2 miliarde de euro catre Banca Centrala Europeana (BCE), scadenta pe 20 iulie.

Citeste si:
Nicușor Dan: „Datoria la Termoenergetica va fi achitată integral...
Nicușor Dan: „Datoria la...

Intr-un comunicat al ministrilor de Finante din zona euro se arata ca necesarul de finantare al Greciei s-ar putea ridica la 86 de miliarde de euro, peste estimarea de sambata, de 74 de miliarde de euro, facuta de institutiile creditoare ale statului elen (BCE, Comisia Europeana si FMI). Recapitalizarea bancilor este evaluata la 10-25 de miliarde de euro.

FMI trebuie sa continue sa se implice in programul de sustinere financiara a Greciei, a declarat presedintele francez Francois Hollande, al carui guvern si-a asumat un rol puternic in sustinerea statului elen, in ultimele luni.

In cadrul acordului, administratia de stat din Grecia va fi modernizata si de-politizata, a mai spus Merkel, adaugand ca Guvernul de la Atena si institutiile internationale vor discuta pentru prima oara despre aceasta problema pe 20 iulie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.