Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat că până la finalul acestui an Primăria Municipiului Bucureşti va achita integral datoria către Termoenergetica. La moment, PMB datorează Termoenergetica 220 de milioane de lei, însă această datorie va fi redusă la 140 de milioane de lei în zilele următoare.

Nicușor Dan afirmă că PMB va lichida până la sfârșitul anului datoria către Termoenergetica

Nicușor Dan afirmă că la ora actuală PMB are o datorie de 220 de milioane de lei către Termoenergetica. Aceasta va fi redusă la 140 de milioane în zilele următoare, iar până la sfârșitul acestui an se urmărește lichidarea totală a datoriei.

„Situaţiile datoriilor. În momentul de faţă, este o datorie care este aproximativ 220 milioane lei a PMB către Termoenergetica. În zilele următoare o să reducem această datorie la aproximativ 140 milioane lei, pentru că tocmai primim datele 5,6, 8 ale fiecărei luni, cotele defalcate din impozit pe venit şi, până la sfârşitul acestui an, o să fim la zero cu ceea ce datorăm noi către Termoenergetica. Suntem exact în situaţia de anul trecut, 2021, primul an în care am plătit integral cât aveam de plătit subvenţie pe termie, adică diferenţa între cât costă şi cât plătesc bucureştenii”, a afirmat Nicuşor Dan.

Primarul Capitalei spune că factura de noiembrie vine în ianuarie, cea din decembrie vine în februarie, iar astfel se întâmpină dificultăţi şi se acumulează datorii care se ridică până la 400-500 de milioane. PMB are acumulate nişte datorii din trecut şi nişte diferenţe între preţul real al gigacaloriei şi preţul pe care îl stabilește ANRE.

„După care, începând din luna iulie când este factura pe luna mai sau chiar iunie când e factura pe aprilie reuşim să recuperăm din această datorie. Sunt nişte datorii acumulate din trecut şi nişte diferenţe între preţul real al gigacaloriei şi preţul pe care îl avizează ANRE care se cumulează, care în 2020, 2021, 2022 sunt undeva estimate la 600 milioane lei. Şi aceste 600 milioane lei în lanţ sunt o datorie a Termoenergeticii către ELCEN şi în principal Romgaz. Pentru asta am solicitat sprijinul Guvernului şi sunt optimist că ne va da, mai ales că în acest an termic început în toamna anului trecut, toate unităţile administrativ-teritoriale au beneficiat de sprijin din partea Guvernului. În Bucureşti sunt 550.000 de apartamente, cu toate celelalte UAT împreună”. a explicat Dan.

Citeste si:
Primăria Capitalei caută firme care vor decora gratuit centrul...
Primăria Capitalei caută...

În ceea ce privește preţul pentru iarna asta, edilul susține că noua ordonanţă de urgenţă plafonează şi pentru sistemele centralizate ale localităţilor. Nicușor Dan spune că dacă nu se întâmplă ceva extraordinar, nu se poate pune problema despre modificarea tarifelor. Primarul spune că trebuie să aibă sumele defalcate ca să poată achita, iar statul să poată să deconteze.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 8 Septembrie 2022 - 05 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.