Premierul grec Alexis Tsipras a pledat miercuri, in plenul Parlamentului European, pentru o reforma veritabila a statului grec, notand ca timp de ani de zile, diferitele Guverne din Grecia au creat un stat bazat pe clientelism, in care coruptia a fost permisa.

Tsipras a declarat ca Grecia isi doreste un acord cu partenerii sai europeni, care sa arate o posibilitate de iesire din criza, ca exista o luminita la capatul tunelului, si sa includa reformele necesare. "Povara va trebui sa fie suportata de cei care pot s-o suporte si care in ultimii cinci ani au fost protejati", a precizat el, adaugand ca pana acum povara a fost pe umerii celor care muncesc si acum nu mai pot s-o suporte.

"Timp de ani de zile diferitele Guverne din Grecia au creat un stat bazat pe clientelism, un stat in care coruptia a fost permisa si un stat in care au existat conflicte de interese intre puterea economica si puterea politica si nu au fost luate masurile necesare pentru a frana evaziunea fiscala a celor mai bogati", a afirmat premierul grec in plenul PE de la Strasbourg.

Tsipras a notat ca 10% din cetatenii eleni dispun de 56% din bogatia Greciei si in aceasta perioada de criza si austeritate acesti oameni nu au contribuit deloc la iesirea din criza si nu au suportat in niciun fel o povara atat de dura cat a suportat poporul elen. "Masurile luate pana in prezent nu si-au atins obiectivul si au reprezentat un esec. Nu am reusit sa imbunatatim eficienta modului de functionare a statului elen. S-a tinut seama prea mult de interese private si din pacate nu s-a tinut seama indeajuns de interesele poporului", a afirmat el.

"Imi asum responsabilitatea pentru ce s-a intamplat in ultimele cinci luni si jumatate", de cand am preluat mandatul, dar responsabilitatea pentru situatia Greciei si dificultatile din prezent nu isi are originea in ultimele cinci luni si jumatate, ci in ultimii cinci ani si jumatate, a adaugat el, atragand atentia ca fondurile acordate Greciei nu au ajuns niciodata la poporul elen, ci au fost folosite pentru a salva banci grecesti si europene.

Tsipras a subliniat ca poporul grec a facut eforturi in ultimii cinci ani, cand tara sa "a devenit un teren de experimentare a austeritatii, care a esuat, somajul si saracia au explodat, marginalizarea si excluziunea sociala s-au dezvoltat". "Propunem un ansamblu de reforme care sa ofere o repartizare corecta a acestei poveri si cu cat mai putine consecinte care sa duca la recesiune, acoperind nevoile de finantare ale tarii si implementand un program care sa duca la crestere. Primul obiectiv este combaterea somajului si intarirea companiilor", a precizat premierul grec, in plenul PE de la Strasbourg.

Citeste si:
Dosar de corupție în vămi. Polițiști de frontieră, suspecți că au...
Dosar de corupție în vămi....

"Propunerile noastre vizeaza o reforma veritabila a felului in care functioneaza tara. Trebuie sa luptam impotriva evaziunii si fraudei fiscale si in acelasi timp sa stimulam crearea de locuri de munca", a precizat premierul grec.

"Ma aflu in fata dumneavoastra la numai cateva zile dupa ce poporul grec a ales cu putere (...) sa-si hotarasca viitorul. Am primit mandatul sa incercam sa gasim o solutie durabila si corecta pentru problema Greciei, evitand dificultatile din trecut si masurile care sa condamne economia la un cerc vicios", a mai spus Tsipras, continuand: "Trebuie sa gasim o solutie europeana, pentru ca nu este doar o problema a Greciei. Nu trebuie sa permitem ca aceasta Europa unita sa devina o Europa dezbinata".

Propunerea Greciei trebuie de asemenea sa conduca la un angajament de a gasi o solutie durabila pentru datorii si sa tina cont si de interesele economice si geopolitice ale Europei, potrivit lui Tsipras, care a subliniat ca propunerea de refinantare a datoriei nu are ca scop sa impovareze contribuabilul european, relateaza MEDIAFAX.

Citeste si:
A început armistițiul temporar dintre Israel și Hamas. Care sunt...
A început armistițiul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.