Organizatia Amnesty International a acuzat Serbia si Macedonia de rele tratamente aplicate imigrantilor ilegali care tranziteaza teritoriile lor in drum spre Uniunea Europeana.

Organizatia neguvernamentala denunta in special agresiunile fizice si expulzarile fortate.

"Refugiatii si imigrantii care tranziteaza Balcanii sunt expusi unor abuzuri violente (...) din partea autoritatilor si infractorilor locali", se arata in raport. "Ei au fost abandonati in mod rusinos de UE si politica sa fata de imigranti, care i-a lasat fara protectie in Serbia si Macedonia".

Amnesty precizeaza ca acest raport este rezultatul a patru anchete realizate in Serbia, Ungaria, Grecia si Macedonia, in perioada iulie 2014-martie 2015, pentru care au fost intervievati peste 100 de imigranti.

"Refugiatii care fug de razboi si persecutii traverseaza Balcanii in speranta ca vor gasi siguranta in Europa, dar se regasesc victime ale abuzurilor si exploatarii si la mila unui sistem deficitar de cereri de azil", a declarat Gauri van Gulik, director adjunct al Amnesty pentru Europa si Asia centrala, scrie MEDIAFAX.

"Serbia si Macedonia au devenit o poarta de iesire pentru valul de imigranti pe care nimeni in Europa nu pare dispus sa-i primeasca", a adaugat el. La frontierele Greciei cu Macedonia si Macedoniei cu Serbia, refugiatii si imigrantii sunt supusi "expulzarilor sumare ilegale, in timp ce multi sunt constransi sa plateasca mita", potrivit raportului.

Mai multi refugiati, in drum spre Ungaria, au fost obligati sa plateasca cate 100 de euro politiei de frontiera sarbe, sub amenintarea ca vor fi expulzati, precizeaza raportul, citand un martor. Alti imigranti ilegali au marturisit ca au fost "batuti sever" in Serbia si Macedonia. La jumatatea lunii iunie, politia sarba a anuntat arestarea a 29 de politisti si a noua vamesi acuzati de coruptie si abuz de putere, precum si de luare de mita pentru a permite trecerea imigrantilor ilegali spre Ungaria.

Citeste si:
Amenintari teroriste in Macedonia de Nord. Romanii, sfatuiti sa...
Amenintari teroriste in...

Legislatia privind solicitantii de azil in tarile din Balcani nu este adaptata la situatie, in contextul in care numarul imigrantilor creste zilnic. Potrivit Miniterului sarb de Interne, peste 34.000 de persoane au cerut azil in Serbia de la inceputul anului.

"Serbia si Macedonia trebuie sa depuna mai multe eforturi in domeniul respectarii drepturilor imigrantilor si refugiatilor. Dar este imposibil sa se separe incalcarea drepturilor lor de presiunea pe care o reprezinta numarul tot mai mare de imigranti si esecul politicii UE privind imigratia", a subliniat van Gulik.

La jumatatea lui aprilie, organizatia Human Rights Watch a acuzat deja politia din Serbia ca hartuieste imigrantii ilegali si solicitantii de azil care tranziteaza teritoriul tarii, ceea ce Ministerul sarb de Interne a dezmintit. Serbia nu este membra a Uniunii Europene, dar ofera acces terestru spre patru state UE: Bulgaria, Romania, Ungaria si Croatia.

Citeste si:
Cutremurul de 5,2 din Gorj l-a surprins pe directorul INFP. Seismul...
Cutremurul de 5,2 din Gorj...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.