Ministrul grec de Finante, Yanis Varoufakis, a anuntat luni dimineata ca demisioneaza, la o zi dupa ce alegatorii greci au respins prin referendum masurile de austeritate impuse de creditorii internationali ai Greciei, relateaza Reuters in pagina electronica.

Varoufakis a afirmat intr-un comunicat ca a fost informat ca unii membri ai zonei euro ar prefera sa fie absent de la reuniunile ministrilor de Finante, "o idee despre care premierul a considerat ca l-ar putea ajuta sa ajunga la un acord". "Din acest motiv, parasesc Ministerul de Finante astazi", a precizat el. "Referendumul din 5 iulie va ramane in istorie ca un moment unic in care o mica tara europeana s-a ridicat impotriva sclaviei datoriilor", a scris Yanis Varoufakis pe site-ul sau.

"Ca toate luptele pentru drepturi democratice, aceasta respingere istorica a ultimatumului Eurogrupului din 25 iunie vine cu un pret. Prin urmare, este esential ca imensul capital acordat Guvernului nostru de splendidul NU sa fie imediat investit intr-un DA pentru o solutionare adecvata - un acord care implica restructurarea datoriei, mai putina austeritate, redistribuirea in favoarea celor nevoiasi si reforme reale", a adaugat el.

"La scurt timp dupa anuntul rezultatelor referendumului, am fost informat despre o anumita preferinta a unora dintre participantii la Eurogrup si presupusi parteneri pentru absenta mea la intalnirile lor; o idee despre care premierul a considerat ca l-ar putea ajuta sa ajunga la un acord. Din acest motiv, parasesc Ministerul de Finante astazi", a subliniat Varoufakis. "Consider ca este datoria mea sa il ajut pe Alexis Tsipras sa exploateze, asa cum considera potrivit, capitalul pe care poporul grec ni l-a acordat prin referendumul de ieri. Si voi purta dezgustul creditorilor cu mandrie", a mai scris ministrul demisionar pe site-ul sau.

"Il voi sustine deplin pe premierul Tsipras, pe noul ministru de Finante si Guvernul nostru. Efortul supraomenesc de a onora curajosul popor al Greciei si faimosul OXI (NU) pe care l-a spus democratilor din toata lumea este abia la inceput", a conchis el.

Citeste si:
Israelul cere demisia secretarului general al ONU. Guterres:...
Israelul cere demisia...

Un referendum a avut loc duminica in Grecia la initiativa premierului de extrema-stanga Alexis Tsipras, care a vrut sa afle opiniile majoritatii cetatenilor despre masurile de austeritate propuse de creditorii tarii, scrie MEDIAFAX.

Potrivit rezultatelor anuntate dupa numararea a 94,73 la suta din voturi, 61,28% dintre alegatori au respins masurile economice propuse de Grupul Bruxelles, iar 38,72% s-au pronuntat in favoarea acestora. Prezenta la urne a fost de 62,51%. Programul de asistenta financiara in valoare de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro, s-a incheiat marti, aceeasi zi in care statul elen trebuia sa faca o plata de 1,6 miliarde de euro catre FMI.

Grecia are o datorie totala de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE).

Citeste si:
ENEL își vinde activele din România companiei PPC din Grecia
ENEL își vinde activele din...

Incepand de la 1 iulie Grecia este, tehnic, in incapacitate de plati. Actuala situatie nu este o premiera pentru Grecia, dar ar putea fi cea mai grava din istoria tarii. In 2012, economia Greciei a fost in incapacitate de plati tehnica, restructurand o datorie suverana de 124 de miliarde de euro. La acea vreme, Grecia a fost salvata de creditorii europeni. Acum, Grecia risca sa nu poata plati deloc datoria de 323 de miliarde de euro, iar sansele unei interventii europene sunt minime. Deocamdata, Grecia nu va intra oficial in incapacitate de plati doar pentru ca Fondul Monetar International ofera unei tari aflate in default tehnic o luna pana la constatarea oficiala a situatiei. Practic insa, pietele financiare vor considera Grecia ca fiind o economie insolventa. Grecia detine recordul privind amploarea unei incapacitati de plata a datoriei suverane, iar banca Lehman Brothers, la capitolul insolventei unei companii (600 miliarde dolari/538 miliarde euro) in anul 2008.

Citeste si:
Olaf Scholz: „Referendumurile nu vor schimba poziția Germaniei...
Olaf Scholz: „Referendumurile...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.