Viktor Ianukovici a recunoscut o anumita responsabilitate pentru baia de sange care a condus la rasturnarea sa de la putere in februarie 2014, in primul interviu acordat presei occidentale de la izbucnirea razboiului civil.

"Nu-mi neg responsabilitatea", a raspuns el cand a fost intrebat despre impuscarea demonstrantilor in Piata Independentei (Maidan), la Kiev.

El a spus ca nu a ordonat niciodata fortelor de securitate sa deschida focul, dar a recunoscut ca nu a facut suficient sa evite carnagiul.

"Nu am dat niciun ordin (sa fie folosite arme de foc), nu era autoritatea mea. Eu am fost impotriva oricarei utilizari a fortei, ca sa nu mai vorbim despre utilizarea armelor de foc, am fost impotriva varsarii de sange", a spus Ianukovici.

"Insa membrii fortelor de securitate si-au indeplinit atributiile, in conformitatea cu legile in vigoare (atunci). Ei aveau dreptul sa foloseasca armamentul (din dotare)", a adaugat el.

Peste 100 de protestatari au fost ucisi in confruntari violente, in piata din centrul capitalei ucrainene, in care o multime uriasa de oameni a infruntat politia timp de mai multe luni.

La un an de la baia de sange, unii martori au declarat pentru BBC ca s-a tras si in politie.

Ianukovici a fost extras de catre fortele speciale ruse, in februarie 2014, si condus intr-un loc sigur in Rusia.

"Tragedia" din Crimeea

In decurs de doar cateva sapptamani, trupe ruse in tinuta de camuflaj au preluat controlul asupra bazelor ucrainene din Crimeea. Apoi, in aprilie, rebeli prorusi au luat cu asalt sedii guvernamentale din regiunea industriala Donbas, in estul Ucrainei, declansand razboiul civil.

Ianukovici a declarat pentru BBC ca razboiul a fost un "cosmar" care a devenit realitate.

Anexarea Crimeei de catre Rusia a fost o "tragedie", care nu s-ar fi intamplat sub conducerea sa, a a spus el.

"Ceea ce s-a intamplat acolo a fost foarte rau. Iar noi avem nevoie, azi, sa gasim o cale de iesire din aceasta situatie...", a continuat el.

Citeste si:
Explozii puternice la o rafinărie din Krasnodar. Rușii spun că au...
Explozii puternice la o...

"Acum e razboi acolo. Ei vorbesc despre luarea Crimeei inapoi. Cum? Prin razboi? Avem nevoie de alt razboi?", a spus Ianukovici.

El a respins acuzatii potrivit carora ar fi deturnat fonduri de stat si ar fi ascuns bani in conturi din banci straine. Resedinta sa opulenta de langa Kiev, deschisa publicului de catre protestatari dupa ce a fugit, nu-i apartine lui personal, a spus fostul sef de stat.

Chitante care detaliaza cheltuieli de milioane de dolari cu acest complex sunt o "facatura politica", a spus el. Strutii din gradina zoologica a resedintei "s-a intamplat sa fie acolo", a adaugat el.

"Da, era coruptie, nimeni nu neaga acest lucru. Dar a trecut un an si jumatate, iar cei aflati la putere au toate mijloacele la dispozitie. Aratati-ne, unde sunt conturile bancare ale lui Ianukovici? Ele nu exista si nu au existat niciodata", a declarat el.

Citeste si:
Procurorii ucraineni vor cere inchisoare pe viata pentru Ianukovici
Procurorii ucraineni vor cere...

Interpolul l-a introdus, in ianuarie, pe o lista cu persoane date in cautare, in contextul in care oficiali ucraineni il acuza ca a deturnat milioane de dolari.

Salvat de Putin

Ianukovici a declarat ca presedintele rus Vladimir Putin i-a salvat viata ordonand fortelor speciale sa-l aduca in Rusia, in noaptea de 23 februarie 2014.

"Faptul ca Vladimir Putin a luat acea decizie, la recomandarea fortelor sale speciale, a fost corect si a fost treaba lui", a spus fostul presedinte ucrainean. Putin "nu m-a consultat" inainte, a precizat el.

"Ii sunt, desigur, recunoscator ca a dat ordinul, a ajutat securitatea mea sa ma scoata (de acolo) si mi-a salvat viata", a continuat Ianukovici, adaugand ca el crede ca viata ii este in continuare in pericol.

Ianukovici a mai declarat ca spera ca intr-o buna zi sa poata sa se intoarca in Ucraina.

Citeste si:
ISW: Iarna nu va opri înaintarea trupelor ucrainene. Care va fi...
ISW: Iarna nu va opri...

Regiunea Donbas - din care o buna parte se afla sub controlul separatistilor prorusi - ar trebui sa ramana parte a Ucrainei, a spus Ianukovici, indemnand Statele Unite si Uniunea Europeana (UE) sa oblige Kievul sa negocieze in mod direct cu liderii rebelilor.

El a adaugat ca opozantii sai de la Kiev "ar fi trebuit sa nu fi comis un puci - ar fi trebuit sa nu fi implicat fortele radicale de extrema-dreapta".

"Eu am avertizat ca ei nu aveau sa se opreasca la Maidan, ca aveau sa mearga mai departe. Si au mers mai departe... Au rupt tara. Au atras intreaga lume in acest conflict", a acuzat Ianukovici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.