Alocatiile pentru copii difera in statele din UE, in unele tari pe langa alocatia de baza existand un supliment pentru familiile care au mai mult de doi copii, pentru a incuraja natalitatea. In Germania, alocatia lunara porneste de la 184 de euro pentru familiile cu doi copii si ajunge la 215 euro.

  • GERMANIA

In Germania, alocatia familiala este platita in mod normal pentru fiecare copil biologic sau adoptiv al unui cuplu, pana cand copilul ajunge la varsta de 18 ani.

Alocatia familiala
Pentru primul si al doilea copil, este prevazuta o alocatie familiala lunara de 184 de euro, pentru al treilea copil aceasta este de 190 de euro, iar pentru al patrulea si urmatorii copii este de 215 euro.

Alocatia parentala
Un parinte poate primi o alocatie parentala timp cel putin doua luni si pana la maxim 12 luni. Cei doi parinti au in principiu dreptul comun la o alocatie parentala totala de 12 luni. Parintii pot beneficia de alocatie timp de doua luni suplimentare daca renunta amandoi la veniturile profesionale pentru a-si creste copilul (Partnermonate). Un parinte care isi creste singur copilul poate beneficia de o alocatie parentala timp de maxim 14 luni. Valoarea alocatiei parentale este de aproximativ doua treimi din ultimul venit net. Familiile cu venituri mici primesc pana la 100 la suta din ultimul venit net. In total, alocatia lunara este cuprinsa intre 300 de euro (independent de venituri) si 1.800 de euro. Familiile cu mai multi copii pot beneficia de "Geschwisterbonus" in valoare de 10 la suta, valoarea minima fiind totusi de 75 la suta. In cazul nasterilor multiple, alocatia parentala este majorata cu 300 de euro pentru fiecare copil.

Indemnizatie pentru cresterea copilului
Parintii care nu isi duc copilul nascut inainte de 31 iulie 2012 la gradinita, cresa sau alta institutie de acest tip pot beneficia de o indemnizatie lunara de 100 de euro. Din august 2014, ea a fost crescuta la 150 de euro. Aceasta este dedusa din alocatia de somaj, venitul minim de insertie si suplimentul pentru copil in intretinere, scrie MEDIAFAX.

  • MAREA BRITANIE

In Marea Britanie poti primi alocatie pentru copil daca esti responsabil de un copil cu varsta sub 16 ani sau 20 de ani daca acesta este scolarizat. Exista doua tipuri de alocatie. Astfel, copilul mai mare sau copilul unic primeste saptamanal 20,5 lire sterline, iar fiecare copil suplimentar 13,55 de lire sterline. Alocatia pentru copii este platita in mod obisnuit in contul bancar al parintelui lunea sau martea la fiecare patru saptamani. Aceasta poate fi platita saptamanal in cazul parintelui unic sau in cazuri speciale.
Citeste si:
Atenționare de călătorie MAE: Franța, perturbări ale zborurilor pe...
Atenționare de călătorie MAE:...

  • FINLANDA

In Finlanda, copiii primesc alocatii pana la varsta de 17 ani, incepand cu luna urmatoare nasterii. Banii le sunt platiti parintilor sau tutorilor. Valoarea alocatiei creste odata cu numarul copiilor pe care ii are familia. Aceasta creste in cazul parintilor necasatoriti sau care coabiteaza, iar cresterea este valabila inclusiv in cazul custodiei comune. Valoarea alocatiei este de 95,75 de euro pe luna pentru primul copil, de 105,80 de euro pentru al doilea copil, 135,01 euro pe luna pentru al treilea copil, 154,64 de euro pe luna pentru al patrulea copil, iar de la al cincilea in sus este de 174,27 euro pe luna.

Parintii care au copii cu varste mai mici de trei ani care nu merg la gradinita pot solicita o alocatie speciala. Aceasta este platita separat pentru fiecare copil in parte si este de 342,53 de euro pe luna pentru un copil si de 102,55 de euro pe luna pentru fiecare copil suplimentar. Parintii pot primi 65,89 de euro pe luna pentru fiecare copil peste varsta de trei ani dar sub varsta de scolarizare. Suplimentul depinde de veniturile familiei si valoarea maxima este de 183,31 de euro pe luna, platiti pentru un singur copil. Familiile care au copii sub varsta de scolarizare ingrijiti de o bona angajata de familie sau de un furnizor privat pot cere o alocatie de 174,38 de euro pe luna, cu un supliment de maxim 146,64 de euro in functie de venituri.

  • SPANIA

In Spania, alocatia se acorda copilului pana la varsta de 18 ani (sau peste aceasta varsta in cazul copiilor cu dizabilitati). Aceasta este in valoare de 291 de euro pe an (24,25 euro pe luna) atunci cand veniturile anuale ale beneficiarului nu depasesc limita de 11.547,96 euro, plus 15 la suta per copil de la al doilea copil in sus. In cazul familiilor numeroase, limita este de 17.380,39 euro (familii cu trei copii) si creste cu 2.815,14 euro pentru fiecare copil incepand cu al patrulea. O suma mai mica si variabila este acordata celor cu venituri peste aceste plafoane, aceasta fiind calculata dupa o formula specifica.
  • FRANTA

In Franta, parintii pot beneficia de o alocatie Paje (prestation d’accueil du jeune enfant) cu valoare diferentiata in functie de venituri, pana cand copilul implineste trei ani, alocatii generale acordate incepand cu al doilea copil sau alocatii speciale cum ar fi cele pentru copii cu dizabilitati sau pentru scolarizare.
Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...

Paje include:
- prima pentru nastere (Pn), in valoare de 923,08 de euro in cazul in care veniturile familiei nu depasesc anumite plafoane (de exemplu 45.393 de euro pe luna pentru cuplurile in care ambii parteneri incaseaza venituri);
- prima pentru adoptie (Pa) in valoare de 1.846,15 de euro acordati in aceleasi conditii ca Pn;
- alocatia de baza (Ab), care se acorda incepand cu luna urmatoare nasterii copilului si pana la varsta de trei ani. Aceasta este in valoare de 184,62 de euro pentru familiile in care veniturile cumulate ale partenerilor sunt mai mici de 37.996 de euro si de 92,31 de euro pentru familiile ale caror venituri anuale nu depasesc 45.393 de euro;
- alocatii speciale pentru situatiile in care unul sau ambii parinti si-au redus sau incetat activitatea profesionala pentru cresterea copilului sau a copiilor. In cazul incetarii totale a activitatii, aceasta alocatie este de 390,52 de euro pe luna, iar in cazul reducerii activitatii de 252,46 de euro pe luna (pentru jumatate de norma sau mai putin) si de 145,63 de euro (pentru o durata de munca intre 50 si 80 la suta). Aceste alocatii se acorda timp de maximum sase luni in primul an de viata al copilului pentru un copil, iar de la doi copii in sus se acorda timp de maxim 24 de luni in primii trei ani de viata al ultimului nascut. Daca au cel putin trei copii, parintii pot opta pentru o alocatie speciala majorata, care are o valoare mai mare (638,33 de euro) dar se acorda pe o perioada mai scurta de timp.
- alocatii speciale pentru familiile care au copii cu varste sub sase ani si recurg la un asistent maternal agreat, bona, asociatie sau intreprindere abilitata sau o microcresa.

Citeste si:
Marea Britanie ar putea deveni mai săracă decât România. Analiza...
Marea Britanie ar putea...

Aceste beneficii sunt cumulabile intre ele sau cu alte alocatii in functie insa de unele conditii.

Beneficii generale de intretinere a copilului:
- alocatii familiale incepand cu al doilea copil, fara conditii referitoare la activitate si resurse. Acestea sunt in valoare de 129,99 euro pe luna pentru doi copii si 166,55 de euro pentru fiecare copil suplimentar incepand cu cel de-al treilea.
- alocatia forfetara pentru familiile cu cel putin trei copii in intretinere care pierd o parte din alocatiile familiale pentru ca unul sau mai multi copii au atins varsta de 20 de ani. Valoarea acesteia este de 82,19 euro.
- complementul familial in functie de venituri pentru familiile care au in intretinere cel putin trei copii cu varste de cel putin trei ani si mai mici de 21 de ani. Acesta are valoarea fixa de 69,19 euro si poate fi majorat in functie de veniturile familiale.
- alocatii de sustinere familiala neconditionata de resurse pentru orice copil fara un parinte (95,99 euro) sau fara ambii parinti (127,96 de euro).

  • ROMANIA

In Romania, acum alocatia este de 42 de lei, iar din iulie ar urma sa fie dublata, dupa ce presedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea care dubleaza alocatiile de stat pentru copii, de la 42 de lei la 84 de lei. Majorarea alocatiei a fost aprobata recent de catre deputati, sub forma unui amendament propus de PNL. Premierul Victor Ponta a spus atunci ca Guvernul si PSD sustin majorarea alocatiei de stat pentru copii si nu se pot opune acestui principiu, dar initiatorii propunerii nu au indicat sursa de finantare in conditiile in care impactul bugetar anual este estimat la 1,8 miliarde lei.
Citeste si:
Prețul Daciei Spring, redus cu 10.000 de euro în Germania. Pornește...
Prețul Daciei Spring, redus...

Ulterior, Ponta a declarat ca ideea unei alocatii egale pentru toti copiii este nepractica, deoarece trebuie o diferentiere in functie de venitul parintilor, el aratand ca ar fi preferat sa urce alocatia peste 84 de lei pentru familii cu venituri mici si sa nu o dubleze si pentru cei cu venituri suficiente.

La randul sau, ministrul Muncii, Rovana Plumb, a anuntat ca va transmite o adresa prin care solicita Curtii Constitutionale lamuriri cu privire la faptul daca alocatia de stat pentru copii este un drept universal egal sau aceasta poata fi acordata diferentiat, in functie de veniturile unei familii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.