Patru persoane au fost salvate duminica in nordul Nepalului - doua femei si doi barbati, dintre care unul in varsta de peste 100 de ani -, la opt zile de la cutremurul care a devastata tara, au anuntat oficiali nepalezi, relateaza DPA in pagina electronica.

Un politist din districtul Sindhupalchowk (nord), Ram Bahadur Nepali, a declarat pentru DPA ca doua femei si un barbat au fost gasiti de salvatori in satul Kerabari, in zona Syauli, si au fost evacuati la un spital local. Supravietuitorii au fost identificati ca fiind Kanchan Khatri, Gyan Kumari Khatri si Dhan Kumari Khatri.

Doi dintre ei erau ingropati sub o casa cu pereti de pamant, care s-a prabusit, iar al treilea a fost scos de sub pamant, unde a fost ingropat de o alunecare de teren provocata de cutremur. Al patrulea supravietuitor, un barbat despre care se crede ca are peste 100 de ani, a fost salvat de echipe nepaleze si japoneze in satul Kimtang, a declarat pentru DPA Lazmi Dhakal, un purtator de cuvant al Ministerului de Interne.

Barbatul a fost identificat drept Fanchu Ghale. El a fost salvat din casa sa de pamant, care s-a surpat in timpul cutremurului. Batranul primea ingrijiri la un spital local. Oficialii nu au putut sa determine varsta exacta a barbatului, care nu putea sa vorbeasca, iar niciun document de identitate nu a fost gasit la fata locului.

Putinii supravietuitori ai tragediei aduc o raza de speranta Nepalului, care depune eforturi sa ajute mii de persoane ramase fara locuinte in urma puternicului cutremur de saptamana trecuta si sa ofere ingrijiri numeroaselor persoane ranite. Una dintre cele mai urgente probleme este furnizarea de corturi persoanelor ramase fara adapost dupa seismul cu magnitudinea de 7,8 care a distrus sau avariat puternic peste 300.000 de locuinte, scrie MEDIAFAX.

Guvernul a epuizat stocul de corturi pe care le avea, a anuntat un oficial duminica. "Am ramas fara corturi. Guvernul nu mai are corturi sa dea oamenilor. Speram sa primim aproximativ 100.000 de corturi maine (luni)", a declarat Dhakal. Guvernul a distribuit peste 47.000 de corturi, dar estimeaza ca are nevoie de alte aproximativ 400.000, a subliniat oficialul. El a confirmat de asemenea bilantul de 7.040 de morti, in contextul in care lucratori umanitari sapa si scot in continuare victime dintre daramaturi, in zona rurala. Peste 130.000 de politisti si militari au fost mobilizati sa ajute in cadrul acestui efort, potrivit unor agentii guvernamentale.

Citeste si:
Schimbări pentru șoferi: „Amiabila” în caz de accident se va face...
Schimbări pentru șoferi:...

Serviciile au fost restabilite in capitala nepaleza duminica, dupa o saptamana de temeri si insecuritate de la cutremur, o perioada in care au avut loc numeroase replici. Birouri si magazine au inceput sa fie redeschise, iar numeroase persoane participau la curatarea strazilor si cartierelor.

La bazarul de legume Kalimati, vanzatorii si-au instalat tarabele duminica dimineata. Subash Maharjan a declarat ca oamenii au inceput sa vina sa faca cumparaturi. "Oamenii sunt speriati, inca. Uneori, cand stau in magazinul meu, simt ca se misca pamantul sub mine. Este doar frica", a spus el. Insa scolile si universitatile raman inchise pana la jumatatea lui mai.

Numerosi locuitori din Kathmandu instalati in corturi, in parcuri si de-a lungul drumurilor, din cauza fricii fata de replici, s-au intors in case. Insa zeci de mii de persoane traiesc in corturi, deoarece locuintele fie le-au fost distruse, fie sunt considerate prea nesigure pentru locuit.

Citeste si:
Dan Negru, salvat de soția sa în vacanța din India. Prin ce...
Dan Negru, salvat de soția sa...

Ingineri si arhitecti au inceput sa inspecteze casele, in cautarea pagubelor provocate la nivelul structurii. Alimentarea cu electricitate a fost reluata in zonele in care liniile erau intacte, a anuntat un oficial. Aproximativ 900.000 de persoane au parasit capitala incepand de la 26 aprilie, dupa cutremur, reprezentand o cincime din populatia orasului Kathmandu.

Guvernul a solicitat tuturor institutiilor si organizatiilor straine care vin in Nepal sa participe la efortul de salvare sa isi faca propriile aranjamente pentru hrana, adapost si transport. Ministerul de Externe a solicitat ca organizatiile sa informeze Guvernul despre materialele pe care aduc si sa le distribuie prin canale guvernamentale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.