Bulgaria a lansat o campanie nationala privind aderarea la Schengen, presedintele socialistilor europeni, Serghei Stanisev, initiatorul campaniei, declarand ca nu exista nicio logica in a tine Bulgaria si Romania in afara acestui spatiu.

Vicepremierul bulgar Meglena Kuneva, ministrul Justitiei, Hristo Ivanov, si ministrul Culturii, Vezhdi Rasidov, au participat la lansarea campaniei nationale "Bulgaria in Schengen. A venit timpul!", lansata, joi, la Muzeul de Arheologie din Sofia, la initiativa presedintelui Partidului Socialistilor Europeni, Serghei Stanisev", relateaza agentia BTA.

Totodata, a fost demarata si o campanie de strangere de semnaturi in sprijinul aderarii Bulgariei la Schengen.

"Suntem cetateni ai Europei unite. Consideram inacceptabil dublul standard privind aderarea Bulgariei la Spatiul Schengen (...) S-a dovedit ca bulgarii sunt egali cu (cetatenii) altor state membre in obligatii dar nu in drepturi. Ca oricine altcineva din familia noastra europeana, suntem obligati sa avem grija de casa noastra comuna, dar nu putem trai liber in ea. De aceea, vrem sa spunem ca nu suntem si n-am fost niciodata europeni de mana a doua", se arata in declaratia prezentata la lansarea campaniei nationale, scrie MEDIAFAX.

Potrivit documentului, aderarea Bulgariei la Schengen reprezinta o chestiune de "justitie istorica si morala".

Liderul socialistilor europeni, Serghei Stanisev, a declarat la lansare ca Sofia a indeplinit conditiile pentru a adera, fapt recunoscut categoric de Comisia Europeana si de Parlamentul European, precizand ca nu exista nicio logica in a tine Bulgaria si Romania in afara Schengen.

Stanisev a spus ca doar eforturile institutiilor si ale politicienilor nu sunt suficiente pentru atingerea acestui obiectiv national si ca este nevoie de sprijinul intregii societati. Vicepremierul Meglena Kuneva a declarat ca intarzierea aderarii Bulgariei la Schengen s-a petrecut deoarece statele membre UE nu au reusit sa gaseasca alte modalitati de a convinge Bulgaria sa-si faca treaba in ceea ce priveste sistemul judiciar.

Citeste si:
Cum te poate ajuta o campanie de advertoriale SEO?
Cum te poate ajuta o campanie...

"Stiu ca acum nu este momentul sa folosim Schengen ca stimulent, tinand cont de amenintarile teroriste. Nu neg totusi ca trebuie sa ne realizam reformele", a precizat Kuneva. Bulgaria si Romania au devenit membre ale Uniunii Europene la 1 ianuarie 2007, aderarea la Spatiul Schengen reprezintand un drept si o obligatie asumate prin Tratatul de Aderare. La reuniunea Consiliului Justitie si Afaceri Interne din 9 iunie 2011, de la Luxemburg, ministrii de interne au salutat finalizarea cu succes, de catre Romania si Bulgaria, a etapei de evaluare tehnica. Parlamentul European a dat, pe 8 iunie 2011, aviz pozitiv aderarii celor doua state la Schengen. Prin rezolutia adoptata ulterior, la 13 octombrie 2011, PE a reconfirmat sustinerea pentru extinderea Spatiului Schengen.

Insa mai multe state europene, cel mai adesea Olanda, Germania sau Finlanda, s-au opus aderarii celor doua tari, invocand progrese insuficiente in lupta impotriva coruptiei si, in cazul Bulgariei, a combaterii crimei organizate.

Citeste si:
Euractiv: România și Bulgaria au șanse mari să adere la Schengen,...
Euractiv: România și Bulgaria...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.