Valeriu Zgonea a declarat ca este de acord cu un nou set de reguli pentru politiceni si sustine ideea unui cod etic, astfel incat o persoana cu o functie publica care interfereaza cu justitia, sa fie automat suspendata din functie.

Intrebat in legatura cu reducerea imunitatii parlamentare si cu faptul ca presedintele Klaus Iohannis a invitat partidele la consultari, Zgonea a spus ca nu are mandat din partea PSD si daca presedintele PSD doreste sa-l ia in delegatia care va merge la Cotroceni, atunci liderul PSD va vorbi in numele partidului.

Zgonea a aratat ca el este pentru un nou set de reguli pentru politicieni. ”Eu cred ca societatea romaneasca, daca vrea sa-si schimbe cultura politica, trebuie sa ia o decizie cu privire la aceasta chestiune (a imunitatii parlamentare –n.r.), astfel incat sa nu ne mai intalnim in Parlament, in loc sa facem legi, sa discutam despre imunitati”.

El a spus ca decizia in aceasta privinta nu poate fi luata numai de politicieni, ci impreuna cu seful statului si ca asteapta si recomandarea din partea mediului universitar, a CSM-ului, a Ministerului Public.

”Politicienii nu pot lua doar ei o decizie cu privire la aceasta chestiune. Va reamintesc ca parlamentarii romani au cea mai joasa imunitate din UE. Este o decizie pe care trebuie sa o luam impreuna cu presedintele statului, cu alte institutii care se ocupa de bunul mers al societatii noastre in cadrul democratic pe care l-am ales. Astept recomandarea mediului universitar, din partea CSM, a Ministerului Public, sunt cei care vad altfel regulile jocului politic. Da, sunt de acord ca, pana la urma, noi trebuie sa facem un nou set de reguli pentru politicieni. Cand ma refer la politicieni, ma refer la toti cei care candideaza pentru o demnitate publica, fie ca este consilier, primar, presedinte de CJ, membru al CJ, membru al Parlamentului sau membru al Guvernului. Cu cat mai repede stabilim aceste reguli inseamna ca devenim intepti, intelegem presiunile societatii romanesti, intelegem obligatiile pe care le avem ca sa fim un exportator al bunelor practici in democratie in zona Balcanica”, a explicat Zgonea.

Citeste si:
Alegeri România 2024. Când ar putea avea loc cele patru tipuri de...
Alegeri România 2024. Când ar...

El a mai spus ca sustine modificarea legilor electorale, a statutului partidelor politice si a finantarii partidelor, astfel incat sa fie introdus un cod etic si sa fie automat suspendat cel care este intr-o functie de demnitate publica si a ”interferat” cu justitia.

”Eu sustin, in acest moment, o modificare a legilor electorale, o modificare a statutului partidelor politice si a finantarii partidelor politice, dar si introducerea in statutul partidelor politice a unui nou mod de a face politica in Romania. Asta inseamna schimbarea culturii politice, un cod etic, al moralitatii, pe care si presedintele PSD l-a spus. Noi nu trebuie sa ne intalnim la partid, fie ca suntem PSD, PNL, UDMR sau orice alt partid, sa suspendam un membru care are incalcate regulile si principiile stabilite prin statutul deputatului si senatorului, statutul partidelor politice si a intrat in interferenta cu justitia. Trebuie aceasta decizie sa o stim, sa fie scris in statut si automat trebuie sa ne ocupam de ceea ce ne-a dat noua statul, asfel incat romanul sa stie ca daca a votat pe cineva intr-o anumita demnitate publica si el a incalcat regulile, automat este suspendat din aceasta functie. Trebuie sa dam acest semnal, este o cerinta pe care am vazut-o pe 16 noiembrie, este o nemultumire si o indignare cu privire la modul de a face politica si romanii vor respect”, a mai spus Zgonea, potrivit MEDIAFAX.

Citeste si:
Valeriu Zgonea a fost condamnat la 3 ani de inchisoare cu executare
Valeriu Zgonea a fost...

EL a mai spus ca social democratii sustin la modificarea codului electoral ca AEP sa se ocupe de organizarea alegerilor.

”Din punctul nostru de vedere, ca social democrati, consideram ca in acest moment trebuie sa tratam cu multa atentie nemultumirea cetatenilor din comunitatile de migratie, romanii din diaspora, cu privire la drepul acesta pe care l-am castigat dupa 1990, dreptul de a alege. (...) Eu cred ca Romania trebuie sa intre in faza a doua de maturitate politica si primul ministru al Romaniei a transmis un mesaj atat in Parlament pe care eu il sustin, ne trebuie un organism independent care sa organizeze alegerile, sa dea sentimentul ca nimeni din zona politica nu mai intervine in procesul electoral si ca acest organism are capacitatea de a satisface pe toti cei care candideaza la un monent dat pentru un anumit tip de alegeri si ma refer la AEP”, a adaugat Zgonea.

Citeste si:
INSCOP: Mai mult de jumătate dintre români preferă un candidat...
INSCOP: Mai mult de jumătate...

Presedintele Klaus Iohannis a trimis, vineri, invitatia catre partidele politice, pentru consultari, care vor avea loc miercurea viitoare, pe prioritatile legislative ale sesiunii parlamentare, precum votul in diaspora, finantarea campaniilor si a partidelor si ridicarea imunitatii parlamentare. Potrivit unui comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale, miercuri, presedintele Klaus Iohannis invita partidele si formatiunile politice reprezentate in Parlamentul Romaniei la Palatul Cotroceni, in vederea unor consultari referitoare la prioritatile legislative ale urmatoarei sesiuni parlamentare.

Potrivit Presedintiei, pe agenda discutiilor se vor afla mai buna organizare a votului in strainatate, finantarea campaniilor electorale si a partidelor politice si accelerarea procedurilor privind ridicarea imunitatii parlamentare.

Citeste si:
Al doilea tur al alegerilor prezidențiale ar putea avea loc odată...
Al doilea tur al alegerilor...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.