Un mauritan detinut la Guantanamo de aproape 13 ani povesteste cum a fost torturat si determinat sa faca marturisiri false intr-un jurnal intim care va fi publicat marti.

Mohamedou Ould Slahi, arestat in 2001 in Mauritania si inchis succesiv in Iordania, Afganistan si Guantanamo, descrie ceea ce numeste turneul sau mondial de tortura si umilire. Mauritanul in varsta de 44 de ani, membru al Al-Qaida, afirma in manuscrisul sau in engleza ca a fost torturat, batut, umilit si amenintat cu moartea in numeroase randuri, scrie MEDIAFAX.

El sustine ca a fost supus in 2003 unor "tehnici de interogare aditionale", ca a fost fortat sa bea apa sarata si ca a fost dus pe mare pentru a fi batut cu violenta timp de trei ore.
El povesteste ca, pentru ca tortura sa inceteze, a facut marturii false declarand ca a planificat un atentat impotriva turnului CNN din Toronto. "Guantanamo Diary" este prezentat ca fiind prima carte publicata scrisa de un barbat aflat inca in centrul de detentie militar. Aceasta urmeaza sa apara in 20 de tari, dupa o lunga procedura pentru declasificarea documentului.

Potrivit Guardian, cartea a fost retusata si modificata de peste 2.500 de ori. Cotidianul adauga ca editorii spera sa poata publica o versiune needitata odata ce Mohamedou Ould Slahi va fi eliberat. In martie 2010, un judecator federal american l-a exonerat, deschizand calea eliberarii sale. Dar dupa cateva luni, o curte de apel a casat decizia si a decis ca acesta va ramane in detentie.

Mohamedou Ould Slahi a ajuns la Guantanamo in august 2002 dupa un sejur de doua saptamani in inchisoarea americana Bagram din Afganistan. El a fost inchis pentru ca ar fi participat, potrivit administratiei, la "celula de la Hamburg", legata de atentatele din 11 septembrie 2001. Avocatii lui Mohamedou Ould Slahi au denuntat deja in martie 2008 "torturile dure" suferite de clientul lor, in Iordania apoi la Guantanamo. Ei au asigurat ca dosarul lui era "atat de murdar si nesustenabil", incat un procuror militar a "fost nevoit sa renunte, avand in vedere formele crude de tortura parcticate impotriva lui", la urmarirea lui in justitie.

Citeste si:
Raport: Prizonierii de la Azovstal „sunt torturaţi” de forțele ruse
Raport: Prizonierii de la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.