Dupa ce a provocat panica in Africa de Vest si ingrijorare in intreaga lume in 2014, cu peste 7.800 de morti, epidemia de Ebola ar putea depasi momentul de varf in 2015, printr-o mobilizare internationala in curs de desfasurare, spera expertii.

"Ramanem prudenti, dar am putea depasi incepand din primavara anului 2015 perioada de maxima ingrijorare", considera coordonatorul misiunii franceze privind Ebola, Jean-François Delfraissy.

Ameliorarea situatiei nu se va produce cu noi medicamente sau vaccinuri intr-o prima faza, ci printr-o mai buna tratare a persoanelor infectate, in special printr-o izolare sistematica si rapida a pacientilor, potrivit expertului.
Reactia Organizatiei Mondiale a Sanatatii si a comunitatii internationale a fost tardiva si, din acest motiv, s-a pierdut "timp pretios", a explicat specialistul belgian Peter Piot, care, in 1976, a fost unul dintre primii experti ce au identificat virusul Ebola.

Incepand din septembrie, ajutorul international pentru cele mai afectate tari, Guineea, Liberia si Sierra Leone, s-a organizat si a crescut. Deschiderea de noi centre de tratament si aplicarea masurilor de sanatate in regiunile afectate incep sa dea rezultate.

"Trebuie sa ramanem prudenti si sa nu ne anuntam victoria prea devreme", subliniaza un oficial din Ministerul francez al Sanatatii, in conditiile in care epidemia a parut sa fie sub control in Guineea in mai multe randuri, in 2014, pentru ca in cele din urma sa apara noi cazuri.
In ceea ce priveste tratamentele si vaccinurile, 2015 ar putea aduce progrese, in conditiile in care "arsenalul terapeutic" este deocamdata practic inexistent in fata virusului ucigas.

"Exista sperante privind primele rezultate ale noilor tratamente spre sfarsitul primului trimestru", considera Michael Kurilla, reprezentant al Institutului american pentru alergii si boli infectioase (NIAID).
Doua medicamente antivirale – Favipiravir (produs de compania japoneza Fujifilm) si Brincidofovir (produs de compania americana Chimerix) urmeaza sa fie testate in Guineea si in Liberia, iar rezultatele sunt asteptate in prima jumatate a anului 2015. Expertii spun ca solutia ar putea veni din combinarea mai multor molecule.

Vaccinuri testate

In ceea ce priveste vaccinurile, trei mari companii farmaceutice au propus diferite produse pentru stoparea epidemiei de Ebola: compania britanica GSK si companiile americane Merck si Johnson & Johnson.
Citeste si:
Incetarea epidemiei de Ebola in Liberia si Africa de Vest, anuntata...
Incetarea epidemiei de Ebola...

Doua dintre "vaccinurile candidate" au fost testate pentru prima oara si noi teste de eficienta asupra unor grupuri mai mari sunt asteptate in perioada urmatoare, in special in Africa. Cadrele medicale aflate in prima linie in lupta impotriva virusului ar putea fi primii beneficiari ai vaccinurilor in curs de dezvoltare. De asemenea, dezvoltarea de noi teste de diagnosticare rapide, fiabile si mai putin costisitoare sunt vitale pentru stoparea extinderii epidemiei de Ebola. In prezent, testele pentru detectarea virusului sunt facute in laboratoare speciale, iar rezultatele sunt anuntate dupa cateva ore.

Teste rapide, deja folosite in zonele afectate de virusul Ebola, ar putea schimba datele in privinta situatiei, asigura Jean-François Delfraissy.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.