Agentia americana pentru medicamente (FDA) a aprobat luni, printr-o procedura accelerata, comercializarea pe piata a medicamentului Opdivo (nivolumab), creat de laboratorul american Bristol Myers-Squibb, un tratament experimental promitator impotriva cancerului de piele, informeaza AFP.

Opdivo actioneaza neutralizand o proteina (PD-1) care se afla la suprafata celulelor canceroase si impiedica sistemul imunitar al organismului sa le atace si sa le distruga.

"Opdivo este al saptelea nou medicament contra melanomului aprobat de FDA din 2011"
, a precizat Richard Pazdur, directorul Biroului de hematologie si oncologie din Centrul de cercetare si evaluare a medicamentelor din cadrul Food and Drug Administration (FDA). "Dezvoltarea si aprobarea de noi terapii, bazate pe intelegerea noastra tot mai mare a imunologiei tumorilor si a mecanismelor moleculare, sunt pe punctul de a «bulversa» tratamentele contra patologiilor grave si mortale", a adaugat el intr-un comunicat.

Melanomul este un cancer agresiv al pielii, ocupand locul al cincilea in topul celor mai frecvente tipuri de cancer din Statele Unite, cu 76.100 de cazuri noi diagnosticate in acest an si cu 9.710 decese, potrivit National Cancer Institute (NCI), scrie MEDIAFAX.

FDA a explicat ca a aprobat comercializarea medicamentului Opdivo in urma unei proceduri accelerate, dupa ce acest tratament si-a dovedit eficacitatea intr-un studiu clinic preliminar, realizat pe un esantion de 120 de bolnavi diagnosticati cu melanom in stadiu avansat, in comparatie cu terapiile existente. Rezultatele au aratat ca 32% dintre pacientii tratati cu Opdivo au beneficiat de o reducere a tumorii lor. Acest efect a durat mai mult de sase luni la circa o treime din totalul bolnavilor, precizeaza FDA. Siguranta medicamentului Opdivo a fost in prealabil evaluata intr-un test clinic de faza 1, realizat pe un esantion de 268 de voluntari.

Imunoterapia, care a inregistrat succese impresionante in acesti ultimi ani in lupta contra melanomului, este considerata un tratament revolutionar care ar putea fi extins si in cazul altor tipuri de cancer care sunt dificil de tratat. Yervoy sau Ipilimumab, creat tot de compania Bristol Myers-Squibb, a fost prima imunoterapie care a prelungit de o maniera semnificativa durata de supravietuire a bolnavilor diagnosticati cu melanom in stare avansata, forma cea mai mortala a cancerului de piele. Aceasta molecula care dopeaza sistemul imunitar blocand activitatea unei proteine, denumita CTLA-4, utilizata de celulele canceroase pentru a insela vigilenta sistemului imunitar, a fost aprobata in 2011 de FDA.

Citeste si:
Un tratament nou pentru cancer a vindecat 100% din pacienți
Un tratament nou pentru...

Opdivo s-a dovedit la fel de promitator contra cancerelor avansate de plamani si de rinichi. Piata potentiala a imunoterapiei este estimata la circa 35 miliarde de dolari, potrivit expertilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.