Ministrii din cele 20 de state membre ale Agentiei Spatiale Europeane (ESA) au incheiat marti, in Luxemburg, un acord considerat istoric, ce prevede construirea rachetei Ariane 6, un vehicul spatial mai competitiv decat modelele precedente si care va fi lansat in 2020, informeaza AFP.

"Prin aceasta decizie istorica, Europa aduce un raspuns puternic in fata concurentei internationale dintr-un sector strategic pentru suveranitatea europeana, pentru industria ei, pentru locurile ei de munca", a declarat Secretarul de stat pentru Cercetare din Franta, Geneviève Fioraso.

Europa s-a angajat astfel la o finantare de 4 miliarde de euro pentru Ariane 6, o suma ce include construirea unei noi baze de lansari spatiale in Kourou (Guyana franceza) si dezvoltarea unui lansator spatial de talie mica Vega.

In total, UE prevede un buget global pentru lansatoarele sale spatiale de 8 miliarde de dolari pentru o perioada de 10 ani. Obiectivul este de a face fata unei concurente tot mai puternice pe piata internationala a lansarilor de sateliti.

"Este un succes, indraznesc sa spun ca este un mare succes", a declarat Jean-Jacques Dordain, directorul general al ESA.

Ministrul german de resort Brigitte Zypries s-a declarat "satisfacuta" de aceasta decizie. "Acordul este benefic pentru industria si pentru locurile de munca din Germania", a subliniat ea.

A fost nevoie de multe luni de negocieri in cadrul ESA, in special intre Franta si Germania, principalii contribuitori la programul Ariane, pentru a se ajunge la acest acord. Franta s-a angajat la o finantare de 52% a bugetului, iar Germania, la 22% din acesta.

Actuala racheta europeana Ariane 5, conceputa in 1987, zboara in spatiu din 1996. Dupa un inceput mai dificil, Ariane 5 si-a indeplinit cu bine misiunea pentru care a fost conceputa si are la activ 62 lansari reusite consecutive, scrie MEDIAFAX.

Ariane 5 a cucerit peste 50% din piata comerciala a lansarilor de sateliti, dar pozitia ei de lider este amenintata de racheta Falcon construita de firma americana SpaceX, care a adoptat o politica de pret foarte agresiva.

Citeste si:
Al doilea satelit românesc construit de elevi a trecut testele și...
Al doilea satelit românesc...

Modulabila in doua versiuni - una usoara cu doua propulsoare si una grea cu patru propulsoare -, Ariane 6 va putea astfel sa se adapteze atat la nevoile institutionale (sateliti stiintifici, sonde spatiale etc), cat si la nevoile impuse de zborurile comerciale (sateliti de telecomunicatii, de televiziune etc).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.