Anumite proteine din sperma ar putea explica ineficienta celor mai multe dintre gelurile microbicide contra HIV.

In timp ce microbicidele, aplicate in vagin dupa un raport sexual, neutralizeaza in mod eficient virusul, in testele realizate in laborator, testele clinice au esuat in mare parte, explica cercetatorii de la Institutul Gladstone din San Francisco si cei de la Universitatea Ulm din Germania. Studiul lor a fost publicat in revista medicala stiintifica Science Translational Medicine.

"Constatasem deja ca sperma amplifica infectia cu HIV, dar este pentru prima data cand vedem ca acest fenomen reduce de o maniera consistenta eficienta antivirala a microbicidelor", a dezvaluit Nadia Roan, cercetatoare la Institutul Gladstone si profesor de urologie la Universitatea California, coordonatoarea studiului. "Credem ca acesta este unul dintre factorii care explica motivul pentru care atat de multe geluri microbicide sunt ineficiente in practica in actiunea lor de blocare a infectiei cu HIV", a adaugat ea, potrivit MEDIAFAX.

Cercetatorii au testat eficienta mai multor tipuri de microbicide care vizeaza HIV pe celule imunitare care au fost expuse doar la acest virus si pe celule in contact cu virusul si cu sperma. Ei au constatat ca acele celule aflate in contact cu sperma aveau o rata de infectare cu HIV de aproximativ 10 ori mai mare si, in cazul lor, microbicidele erau de 20 de ori mai putin eficiente in ceea ce priveste impiedicarea acestui agent viral de a infecta celulele.

Sperma creste puterea de infectie a HIV gratie proteinelor fibrilare pe care le contine, ce permit virusului sa se aglomereze si sa isi multiplice capacitatea de a se atasa pe celulele imunitare si de a le infecta. Cele mai multe dintre gelurile microbicide actioneaza prin atacarea virusului HIV pentru a-l distruge sau a-l impiedica sa infecteze celulele imunitare. O exceptie in randul microbicidelor este Maroviroc, care actioneaza asupra anumitor receptori celulari de care virusul nu poate sa se ataseze.

Citeste si:
Persoanele neasigurate vor putea beneficia de analize și tratamente...
Persoanele neasigurate vor...

Microbicidele au fost initial dezvoltate pentru a le proteja pe femeile din Africa subsahariana care, adeseori, nu pot sa ii determine pe partenerii lor sexuali sa foloseasca prezervativul. Dar, din pacate, cele mai multe dintre aceste geluri au fost in mare ineficiente si, probabil, chiar au contribuit la cresterea infectiilor cu HIV.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.