O nouă lege în domeniul Sănătății. Persoanele care nu sunt asigurate medical vor putea să beneficieze de anumite analize și tratamente medicale absolut gratuit. Legea nouă a intrat în vigoare începând de marți, 1 noiembrie.

Persoanele neasigurate vor profita de unele analize și tratamente gratuite

Camera Deputaților a adoptat luni, 1 noiembrie, proiectul privind aprobarea Ordonanței Guvernului 37/2022care face referire la reforma în domeniul sănătății. Această nouă lege prevede ca persoanele care nu sunt asigurate să poată beneficia de unele analize și tratamente în mod gratuit, la fel ca și persoanele asigurate.

Neasigurații se pot testa gratuit pentru virusul hepatitic B, virusul hepatitic C şi/sau HIV şi au acces la terapiile specifice. Tot în pachetul neasiguraților intră serviciile medicale în caz de urgență medico-chirurgicală, boli cu potențial endemoepidemic, servicii de asistență medicală primară, de monitorizare a sarcinii și lăuziei, servicii de planificare familială și de prevenție, dar și de transport sanitar neasistat.

Proiectul de lege are drept scop instituirea unor măsuri şi clarificări ale cadrului legal din sistemul de sănătate pentru a îmbunătăţi activitatea şi managementul din domeniul sănătății. Totodată, Ordonanţa prevede și asigurarea finanţării cheltuielilor cu medicamentele din bugetul Ministerului Sănătăţii, dar şi stabilirea modului de decontare a medicamentelor pentru bolnavii care se află la tratament în străinătate.

De asemenea, prin prezenta ordonanţă se aduc modificări și la pachetul minimal de servicii care se oferă persoanelor care nu sunt asigurate, prin completarea cu servicii medicale de asistenţă medicală primară. Finanțarea pentru aceste noi servicii medicale se va face prin transferuri de la bugetul de stat către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS).

Citeste si:
8 Factori de risc pentru nivelul ridicat de colesterol și...
8 Factori de risc pentru...

Deputații au mai introdus un amendament prin care se prevede că salariile directorilor INSP şi INMSS nu pot fi mai mici decât cele ale medicilor din subordine, majorat cu 10%, respectiv cu 7,5%.

CNAS a transmis că pacienții cu boli cronice nu au nevoie de pachetul de prevenție 40+

Pacienţii cu boli cronice nu au nevoie să apeleze la pachetul de prevenţie 40+ pentru persoanele asimptomatice, deoarece se află în contact periodic cu medicul de familie, iar acest pachet a fost „din start" gândit pentru persoanele care nu au semne/simptome de boală şi care nu-şi verifică periodic starea sănătăţii, a anunțat la sfârșitul lunii octombrie Casa Națională de Asigurări (CNAS).


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 2 Noiembrie 2022 - 09 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.