Suprafetele culturilor de mac destinat productiei de opiu au inregistrat un nou record in Afganistan in cursul anului 2014.

Cu 80% din productia mondiala, Afganistanul ramane primul producator de mac, din care se obtine opiul si, totodata, alimenteaza traficul profitabil in aceasta tara foarte saraca. In cursul anului 2014, 224.000 de hectare de teren au fost cultivate cu mac, o crestere cu 7% in raport cu 2013, arata raportul anual al Biroului Natiunilor Unite pentru combaterea traficului cu droguri (UNODC), dat publicitatii miercuri.

Cifrele arata o crestere de trei ori a suprafetelor culturilor de mac, in comparatie cu 2002 (74.000 de hectare), la un an dupa interventia trupelor occidentale conduse de Statele Unite, care a inlaturat de la putere regimul talibanilor. De atunci, in pofida programelor de combatare sustinute cu miliarde de dolari de Statele Unite, suprafetele culturilor au crescut, in special in sud, in partea controlata de rebelii talibani.

Provinciile Helmand, Farah, Nimroz, Kandahar sunt principalele centre de productie. In total, 19 provincii dintre cele 34 ale tarii produc mac, cifre similare cu cele de anul trecut, potrivit ONU. In 2014, productia a ramas, in consecinta, localizata in aceleasi zone geografice. In general pregatita in laboratoare ilegale de la granite, productia este transportata prin rutele de trafic din tarile care se invecineaza cu Afganistanul, la nord prin fostele republici sovietice, la sud prin Balucistan (Pakistan) si la vest prin Iran.

Potrivit ONU, productia de opium este estimata la 6.400 de tone in 2014, in crestere cu 17% in raport cu 2013, dar nu egaleaza recordul de 7.400 de tone produse in 2007. "In 2014, pretul opiumului a scazut in toate regiunile din Afganistan, iar o posibila explicatie este cresterea ofertei in urma cresterii productiei", noteaza raportul UNODC.

Citeste si:
Aurescu, ales în funcția de judecător al Curţii Internaţionale de...
Bogdan Aurescu este primul...

Lupta impotriva traficului cu droguri pare sa fie cel de-al doilea esec al occidentalilor in Afganistan, dupa cel privind stabilizarea situatiei din tara. In acest context, retragerea fortelor NATO din Afganistan, programata pentru sfarsitul anului, provoaca temeri in legatura cu o crestere a culturilor de mac, pe fondul instabilitatii din tara, in conditiile in care fortele de securitate afgane sunt implicate in confruntari cu talibanii, in continuare activi pe teritoriul tarii.

"Tara trebuie sa se descurce singura si va trebui sa considere o prioritate fenomenul", a subliniat Jean-Luc Lemahieu, reprezentant al UNODC. La randul sau, Mubariz Rashidi, ministrul pentru lupta impotriva traficului de droguri, a admis, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca "politicile de lupta impotriva drogurilor ar trebui modificate si imbunatatite". Pentru a justifica cresterea suprafetelor culturior in cursul acestui an, Rashidi a explicat ca "fortele de securitate s-au ocupat aproape in totalitate de alegerile prezidentiale in 2014". "Obiectivul nostru a fost distrugerea a 8.500 de hectare de culturi, dar nu a avut loc nicio distrugere in timpul organizarii alegerilor", a adaugat el, potrivit MEDIAFAX.

Citeste si:
Cutremur puternic în Afganistan. Cel puțin 1000 de oameni au murit
Cutremur puternic în...

La randul lor, talibanii percep un impozit cultivatorilor, pentru a-si finanta actiunile armate impotriva Guvernului afgan si a trupelor NATO. Cu toate acestea, ei nu sunt singurii implicati in acest trafic profitabil, care, de asemenea, ii imbogateste pe liderii gruparilor locale, dar si pe autoritati. Veniturile generate de cultivarea macului inainte de prelucrare in Afganistan, sunt estimate la 0,85 miliarde de dolari, ceea ce inseamna 4% din PIB-ul tarii. NATO urmeaza sa-si incheie in decembrie misiunea de lupta in Afganistan. In 2015, aproximativ 12.500 de militari straini vor mai fi prezenti pe teritoriul afgan, doar pentru pregatirea si acordarea de asistenta fortelor afgane. Noul presedinte afgan Ashraf Ghani, care si-a preluat mandatul in 29 septembrie, s-a angajat sa lupte impotriva coruptiei, care a marcat cei 13 ani de conducere ai predecesorului sau, Hamid Karzai.

Citeste si:
Margherita de la Clejani consumase patru tipuri de droguri în ziua...
Margherita de la Clejani...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.