Barack Obama a declarat ca exista in continuare o prapastie importanta in negocierile cu Iranul privind dosarul nuclear.

"Inca exista o prapastie importanta. Poate ca nu vom reusi", a spus presedintele american, referindu-se la eventuala incheiere a unui acord in dosarul nuclear iranian inainte de termenul-limita de 24 noiembrie. Sefii diplomatiilor iraniana si americana s-au intalnit duminica la Oman pentru negocieri sub auspiciile reprezentantei ad-hoc a Uniunii Europene (UE) Catherine Ashton.

"Problema este sa aflam acum daca vom putea acoperi aceasta prapastie, pentru ca (Iranul) sa poata sa se reintegreze in comunitatea internationala, pentru ca sanctiunile sa fie anulate progresiv si pentru ca noi sa obtinem asigurari verificabile si ferme ca ei nu vor dezvolta bomba nucleara", a declarat presedintele in acest interviu inregistrat vineri, potrivit MEDIAFAX.

Dicutiile incepute duminica intre Statele Unite si Iran vizeaza apropierea de un acord global care sa puna capat celor peste zece ani de criza nucleara. Insa opozitiile interne fata de un acord s-au accentuat in ambele tari. In pofida dezmintirilor, Iranul este suspectat ca urmareste sa se doteze cu arma atomica, sub acoperirea unui program nuclear civil. Acordul cautat de Occident este necesar sa indeparteze ingrijorarile, in schimbul anularii sanctiunilor impuse Teheranului.

Principalele doua subiecte de divergenta vizeaza amploarea viitorului program de imbogatire a uraniului de catre Iran - in scopuri industriale potrivit Teheranului, redusa potrivit occidentalilor - si calendarul si mecansimul de suprimare a sanctiunilor internationale.

Obama nu a confirmat duminica dezvaluirile recente cu privire la faptul ca i-a trimis o scrisoare liderului suprem irnian, ayatollahul Ali Khamenei, care are ultimul cuvant de spus in acest dosar. In scrisoare el ar pleda pentru un acord nuclear, sublininiind asupra faptului ca Iranul si Occidentul au interese comune in Orientul Mijlociu. Presedintele a subliniat insa ca americanii nu "leaga in niciun fel negocierile privind dosarul nuclear si problema organizatiei Statul Islamic (SI)".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.