In 2013 gazele cu efect de sera au atins concentratii-record, cu repercursiuni asupra atmosferei si oceanelor,  la Geneva, Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM).

"Stim cu certitudine ca clima este pe cale sa se schimbe, iar conditiile meteorologice devin mai extreme din cauza activitatilor umane, ca de exemplu exploatarea combustibililor fosili", a declarat secretarul general al OMM Michel Jarraud la prezentarea ultimului buletin privind concentratia gazelor cu efect de sera. Observatii efectuate de catre experti arata ca nivelul concentrarii "dioxidului de carbon (CO2), metanului (CH4) si protoxidului de azot (NH20) au atins noi niveluri de varf in 2013", scrie OMM. In plus, observatiile releva ca nivelul cresterii dioxidului de carbon (CO2) atmsferic in perioada 2012-2013 reprezinta cea mai puternica crestere anuala din perioada 1984-2013.

Date preliminare sugereaza ca acest lucru ar putea fi cauzat de reducerea cantitatilor de CO2 absorbite de catre biosfera terestra, in timp ce emisiile acestui gaz continua sa creasca. Din acest buletin OMM mai rezulta ca aceasta capacitate a Terrei de a conserva energia Soarelui sau de a o trimite in spatiu, care are ca efect incalzirea climei, a crescut cu 34% in perioada 1990-2013, din cauza gazelor cu efect de sera care persista (ca de exemplu CO2, CH4 si NH20).

In 2013, concentratia de CO2 in atmosfera reprezenta 142% fata de nivelul din epoca preindustriala (1750), cea a metanului 253%, iar a protoxidului de azot 121%. Oceanul absoarbe in prezent aproximativ un sfert din emisiile totale de CO2, iar biosfera alt sfert, limitand astfel cresterea nivelului de CO2 atmosferic.

Insa absorbtia de CO2 de catre oceane are "consecinte grave", potrivit unor experti. "Ritmul actual de acidificare a oceanelor pare intr-adevar fara precedent, de cel putin 300 de milioane de ani", considera ei. Absorbtia unor cantitati sporite din acest gaz de catre marile globului modifica ciclul carbonatilor marini si antreneaza o acidificare a apei marii. Oceanele absorb in prezent aproximativ patru kilograme de CO2 pe zi de persoana. "Dioxidul de carbon ramane timp de sute de ani in atmosfera si inca si mai mult timp in ocean. Efectul cumulat al emisiilor trecute, prezente si viitoare ale acestui gaz se va repercuta atat asupra incalzirii climatice, cat si acidificarii oceanelor", a avertizat Jarraud.

Citeste si:
Agenţia Europeană de Mediu încurajează mersul cu trenul
Agenţia Europeană de Mediu...

Dioxidul de carbon este principalul responsabil de incalzirea climatica. Nivelul concentrarii sale in atmosfera a crescut in 2013 cu 2,9 parti pe milion in decurs de un an, ceea ce reprezinta cea mai puternica crestere anuala inregistrata din 1984 incoace. CO2 isí are originea in combustia materiilor fosile sau in despadurire.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.