Agenţia Europeană de Mediu afirmă faptul că mersul cu trenul este un mijloc de călătorie mai prietenos cu mediul comparativ cu avionul şi maşina, pentru că produce mai puţine emisii de gaze cu efect de seră.

EMA a precizat că a evaluat diferite mijloacele de călătorie ca parte a unor eforturi de a oferi informaţii despre cum poate UE să implementeze Pactul Verde European, care include o ţintă de a reduce emisiile cu efect de seră din transport cu 90% până în 2050 comparativ cu 1990.

Transportul a reprezentat un sfert din emisiile de gaze cu efect de seră din UE în 2018. Transportul auto a reprezentat 72% din emisii, în timp ce cota transportului maritim a fost de 14%, iar cea a aviaţiei, de 13%.

Transportul feroviar a reprezentat mai puţin de 1% din emisii, provenite în principal de la trenurile diesel, conform AEM.

Evaluarea a concluzionat că transportul cu trenul este „cel mai bun şi cel mai practic mijloc de călătorie, cu excepţia mersului pe jos sau a mersului pe bicicletă”, a mai transmis AEM, care are sediul la Copenhaga.

Conform raportului, maşinile „reprezintă mijlocul dominant de transport al pasagerilor în Europa”.

Evaluarea a folosit o comparaţie a transportului între 20 de perechi de oraşe din Europa, acoperind o distanţă de 500 de kilometri.

Deşi costurile totale ale emisiilor transportului feroviar sunt mai scăzute decât cele ale transportului aerian, efectele zgomotului sunt comparativ sau chiar mai mari în unele cazuri, întrucât zgomotul transportului aerian este generat în principal la decolarea şi aterizarea avioanelor.

Integrarea transporturilor aerian şi feroviar şi reducerea barierelor pentru transportul feroviar transfrontalier sunt printre propunerile de îmbunătăţire menţionate, alături de nevoia unui plan pentru modernizarea actualelor linii feroviare şi trenuri, informează Agerpres.

Citeste si:
Ministrul Sănătății: Cei din generația mea mergeau la mare cu...
Ministrul Sănătății: Cei din...

Despre autor:


Ultima actualizare: 24 Martie 2021 - 01 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.