Summitul NATO de la NewPort se deschide joi. 60 de sefi de stat vor discuta despre agresiune militara a rusilor in Ucraina.

Intr-un context international exploziv, summitul care se deschide la sfarsitul diminetii, in prezenta a 60 de sefi de stat si de Guvern, va aborda si alte crize, in special cea creata de gruparea Stat Islamic in Irak si Siria, a carei amenintare este din ce in ce mai presanta. La o zi dupa decapitarea unui al doilea jurnalist american, lupta impotriva acestei organizatii jihadiste violente va domina dineul sefilor de stat joi seara, iar constituirea unei coalitii pentru combaterea SI, dorita de americani, va face obiectul unor reuniuni cu ocazia summitului.

"Cei care i-au asasinat pe James Foley si Steven Sotloff in Siria ar trebui sa stie ca Statele Unite ii vor face sa dea socoteala, indiferent de cat timp va fi nevoie
", a promis miercuri secretarul de Stat american John Kerry.

Ucraina deschide discutiile

Ucraina, unde situatia s-a deteriorat odata cu participarea militarilor rusi la lupte alaturi de rebelii separatisti, va face obiectul unei prime reuniuni chiar inainte de deschiderea summitului dintre presedintele Petro Porosenko si liderii american, britanic, german, francez si italian. Porosenko ii va informa cu aceasta ocazie pe omologii sai cu privire la "evaluarea" sa privind "situatia pe teren si discutiile sale cu presedintele (rus Vladimir) Putin", potrivit unei surse guvernamentale britanice.

In timp ce tarile membre ale Aliantei vor sa isi afiseze hotararea si unitatea in fata Rusiei, Moscova a incercat miercuri sa preia controlul prezentand un plan de solutionare a conflictului din Ucraina, calificat drept "praf in ochi" de Kiev si intampinat cu cea mai mare prudenta de occidentali, in frunte cu presedintele Barack Obama. Rusia, amenintata de noi sanctiuni europene, care ar putea fi anuntate vineri, este sub presiune: intr-o lovitura de teatru inaintea summitului, Parisul a anuntat suprimarea livrarii extrem de controversate a unei nave de razboi Mistral, o masura pe care a refuzat sa o adopte pana in prezent.

In cazul in care consecintele financiare risca sa fie grele pentru Franta, estimate la aproximativ un miliard de euro, suprimarea emblematicului contract Mistral (un contract fara precedent incheiat in 2011 intre Paris si Moscova) este "evident dezagreabila" pentru Rusia, a recunoscut un ministru adjunct al Apararii, Iuri Borisov.

Plan de reactie

Joi dupa-amiaza, reuniunea comisiei NATO-Ucraina va fi o ocazie pentru cei 28 de lideri ai Aliantei sa-si enunte solemn solidaritatea cu aceasta tara, in centrul celei mai grave crize dintre Moscova si occidentali de la sfarsitul Razboiului Rece. In cadrul unei vizite, miercuri, in Estonia, destinata reasigurarii tarilor baltice, presedintele american Barack Obama a cerut Aliantei sa sustina "fara ambiguitate" Ucraina si sa isi "ia angajamente concrete pentru a ajuta la modernizarea si consolidarea fortelor sale de securitate".

Citeste si: Putin, pe urmele lui Hitler? Asemanari INCREDIBILE intre doi lideri care au intrat in istorie

Nimic nu obliga NATO sa apere Ucraina, care nu este membra a Aliantei, dar occidentalii au promis sa sustina armata acesteia prin programe de modernizare in ceea ce priveste logistica, apararea cibernetica, ingrijirile acordate soldatilor raniti si comandamentul. Nicio livrare de arme nu este avuta in vedere in pofida apelurilor Kievului in acest sens.

Vineri, liderii occidentali vor adopta un plan de reactie (Readiness action plan, RAP) care va permite cresterea rapiditatii de mobilizare a trupelor in caz de criza si va include cateva mii de militari. Acesta se vrea un raspuns strategic si militar al aliantilor la numeroase crize care destabilizeaza zonele imediat invecinate, precum Ucraina dar si Orientul Mijlociu. Aceasta forta va putea "fi mobilizata oriunde in lume foarte rapid", afirma Obama si Cameron in editorialul lor comun. In perioada imediat urmatoare, acest plan, care va costa "cateva sute de milioane de euro" pe an, va reasigura tarile est-europene ale Aliantei, ingrijorate de actiunile puternicului lor vecin, Rusia. Summitul de la Newport va valida si retragerea din Afganistan a trupelor de lupta ale NATO dupa 13 ani de prezenta, operatiunea cea mai lunga si mai importanta desfasurata vreodata de Alianta.

Citeste si: Kievul si-a nuantat afirmatiile privind acordul legat de armstitiu total

Citeste si:
Erdogan, întâlnire cu Zelenski la Istanbul. „Ucraina merită să...
Erdogan, întâlnire cu...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.