Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski s-a întâlnit vineri, cu omologul său turc, preşedintele Recep Tayyip Erdogan, la Istanbul. Erdogan a spus că Ucraina merită să adere la NATO. Cei doi s-au întâlnit înainte de summitul NATO, care va avea loc la Vilnius, săptămâna viitoare.

Președintele turc s-a întâlnit cu Zelenski la Istanbul

De la începutul războiului, Ucraina și-a manifestat în repetate rânduri dorința de a face parte din Alianţa Nord-Atlantică, însă Statele Unite a avertizat vineri că Ucraina „nu se va alătura NATO” la finalul summitului Alianţei care va avea loc săptămâna viitoare la Vilnius.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, s-a întâlnit la Istanbul, vineri, cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski. Oficialul turc a spus că își dorește ca acordul privind exportul de cereale ucrainene, încheiat în iulie 2022 sub egida Naţiunilor Unite şi Turciei, să fie prelungit.

„Sperăm că acordul va fi prelungit”, a spus Erdogan, în timp ce Rusia a declarat că nu vede niciun motiv să-l prelungească la expirarea sa pe 17 iulie.

De asemenea, Erdogan a mai menționat că Ucraina merită să adere la NATO și speră că acest lucru se va înfăptui cât mai curând.

Președintele Turciei a anunțat că președintele rus, Vladimir Putin, va efectua o vizită luna viitoare. Erdogan susține că Rusia şi Ucraina „ar trebui să revină la negocierile de pace”.

Zelenski speră că Ucraina își va întoarce Crimeea înapoi

În cadrului vizitei sale la Istanbul, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski împreună cu preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, au susținut o conferință de presă comună. Oficialul ucrainean a declarat că este de părere că Ucraina este în stare să recâștige controlul asupra Crimeei, iar acest lucru se va întâmpla într-o zi.

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

Acesta a adus și un mesaj de mulțumire la adresa Turciei pentru susținerea și ajutorul acordat.

„Sunt recunoscător Turciei pentru că ne sprijină integritatea teritorială şi suveranitatea”, a spus Zelenski în conferinţă.

"Am vorbit despre situaţia din Crimeea, pe care Rusia încă o controlează ilegal şi o foloseşte ca pe un cap de pod al ameninţărilor şi al pericolului. În orice caz, ne vom relua controlul asupra Crimeei", a spus el.

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 8 Iulie 2023 - 01 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.